Aada ,19, on nuori nainen, joka käväisi vuosi sitten Thaimaan-lomalla perheensä kanssa. Hän otti Thaimaassa tatuoinnin, pienen perhosen, olkapäähänsä.

Kun rovaniemeläistyttö tuli kotiin, elämä soljui mukavasti, kunnes tuli terveystarkastuksen aika. Verikokeissa nuoren naisen maksa-arvojen nähtiin kohonneen. Siitä alkoi selvitystyö, joka johti lopputulokseen: C-hepatiitti.

Aada oli saanut C-hepatiitin likaisista tatuointivälineistä, kertoi diagnoosi.

Asiantuntijat ovat viime aikoina olleet huolissaan kasvavasta C-hepatiittia sairastavien joukosta, jotka eivät edes tiedä sairastavansa kyseistä tautia. Meilahden sairaalan erikoislääkäri Kalle Jokelainen on todennut Ylelle, että asia voi tulla yhteiskunnalle kalliiksi, kun suuri osa sairastuneista ei löydä ajoissa hoitoa ja tilanne pitkittyy.

Suomessa C-hepatiitin saa vuosittain toista tuhatta henkeä, mutta on esitetty arvioita, että vain kolmasosa hoidettaisiin. Hepatiittia voivat kantaa jopa kymmenet tuhannet henkilöt – tietämättään.

Ongelmana on oireettomuus. Vasta vuosien jälkeen maksa alkaa ilmoitella itsestään.

C-hepatiitti on maksatulehdus, jonka aiheuttaa C-hepatiittivirus (HCV). C-hepatiitti tarttuu pääasiassa veren välityksellä. Onneksi 80-90 prosenttia kaikista hoidetuista potilaista paranee kroonisesta C-hepatiitti-infektiosta. Se kannattaakin hoitaa, sillä pitkittyessään se lisää kirroosin ja maksasyövän riskiä.

Aadaa hoidettiin vuoden ajan. Hän haluaa varoittaa kaikkia:

-Älkää ottako tatuointia muualla kuin kotimaassa. Riskeistä ei puhuta tarpeeksi. Ne ovat todellisia.

Alla kuva terveestä ja kirroosiin joutuneesta maksasta

maksa