Suomessa valtaosa maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Sairastuneet ovat yhä nuorempia. Munuais- ja maksaliitto onkin huolissaan alkoholin aiheuttamista haitoista ja inhimillisestä kärsimyksestä, joita suunniteltu alkoholilain muutos lisäisi.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Kesälomalla moni on repsahtanut huomaamattaan ja alkoholia on kulunut reippaasti. Syksyn alettua tissuttelusta pitäisi päästä eroon, sillä pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla on pahasta. Miehillä jo 14 ja naisilla 7 alkoholiannosta viikossa lisää riskiä maksan vahingoittumiseen. Iäkkään maksa kestää alkoholia työikäistä vähemmän.

Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon eli alkoholihepatiittiin ja pahimmillaan maksakirroosiin. Maksakirroosiin sairastuneiden määrä kasvaa ja sairastuneet ovat yhä nuorempia. Suomessa yli 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Nuorimmat alkoholikirroosiin sairastuneista ovat syntyneet 80-luvulla. Noin viidesosa maksansiirroista tehdään alkoholin aiheuttaman kirroosin takia.

Ylipaino ja alkoholi ovat myös terveydelle haitallinen yhdistelmä. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja. Niiden nauttiminen lisää entisestään rasvamaksan riskiä.

Huojentavaa on, että alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

Alkoholilain muutos lisäisi alkoholin aiheuttamia haittoja

Hallituksen esityksessä alkoholilain kokonaisuudistukseksi ehdotetaan muun muassa päivittäistavarakaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisvahvuuden nostamista 5,5 prosenttiin sekä valmistustaparajoitteen poistamista.

-Alkoholikuolleisuuden muutokset ovat seuranneet melko säännöllisesti alkoholijuomien kokonaiskulutuksen kehitystä. Lakimuutos lisäisi alkoholin aiheuttamia haittoja merkittävästi. Limuviinojen myynti päivittäistavarakaupassa lisäisi erityisesti nuorten naisten alkoholinkulutusta ja maksasairauksia, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Munuais- ja maksaliitto on huolissaan alkoholihaitoista ja inhimillisestä kärsimyksestä, joita lisääntynyt alkoholin kokonaiskulutus pahentaisi. Suunnitellun kaltaisena laki ei piittaa seurauksista ihmisten terveydelle.

-Alkoholipolitiikkaan liittyvät hallituksen esitykset tulevat lisäämään alkoholimaksasairauksia, jotka edelleen ovat suomalaisten työikäisten tavallisin kuolinsyy miehillä ja toiseksi tavallisin naisilla. Alkoholin saatavuuden lisääminen ja väkevien oluiden tuominen elintarvikeliikkeisiin tulevat lisäämään alkoholin kulutusta. Ainoat tutkimuksissa osoitetut tavat vaikuttaa alkoholihaittoihin perustuvat saatavuuden rajoittamiseen, hinnoitteluun ja mainonnan rajoittamiseen, sanoo HYKS:n gastroenterologian klinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.

Lisääntyvät alkoholihaitat aiheuttaisivat merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Lääke- ja hoitokustannukset lisääntyisivät sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeen kasvaessa.