Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on julkaissut viisi faktaa uudesta koronaviruksesta.

On todennäköistä, että uusi koronavirus on alun perin lähtöisin eläimestä ihmiseen tapahtuneesta yksittäisestä tartunnasta, jonka jälkeen leviäminen ihmisten välillä on käynnistynyt. Tartuntojen tarkkaa eläinlähdettä ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Virus tarttuu ihmisestä toiseen nykytiedon mukaan pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2-12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää. Leviämisen tehokkuutta eikä tartuttavuusaikaa ei vielä tunneta tarkasti.

Sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus.

Kiinan tartuntatautiviraston 17.2.2020 julkaistun selvityksen mukaan noin 81 prosenttia raportoiduista tapauksista on ollut lieviä ja he toipuvat normaalisti, 14 prosentilla on todettu keuhkokuume ja/tai hengenahdistusta ja noin kaksi prosenttia sairastuneista on tähän mennessä kuollut tautiinsa. Suurin osa vakavampia oireita saaneista on ollut iäkkäitä miehiä ja monella on lisäksi jokin perussairaus.

Selvityksen mukaan yli puolet tapauksista on todettu yli 50-vuotiailla ja vain noin kaksi prosenttia tapauksista alle 20-vuotiailla. Kuolleisuus oli suurinta yli 80-vuotiailla. Yhtään alle kymmenvuotiaan lapsen kuolemaa ei ole raportoitu.  Kiinan selvityksessä oli mukana lähes 45 000 laboratoriovarmistettua tapausta.

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.