Vaasan sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö on saanut koronavirustartunnan mahdollisesti lomamatkallaan Lapissa.

Vaikka Vaasan sairaanhoitopiiri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL jatkavat tartuntaketjujen selvittämistä, on tärkeää ottaa huomioon, että myös Suomessa voi olla paikkoja, joissa on kohonnut riski tartunnoille.

Valtioneuvoston asettamia kokoontumisiin liittyviä rajoituksia on noudatettava koko maassa. Hoitohenkilökunnan on myös noudatettava oman työnantajansa antamia ohjeita työssä poissaolosta ja testauksista.

-Jotta epidemiaa voidaan hidastaa, on ihmisten vältettävä kohtaamisia ja kokoontumisia myös täällä Lapissa. Jotta tartuntojen todennäköisyys ei kasva, suositeltava lomailu- ja matkustustapa on oma mökki, oma auto ja murtomaahiihto, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Esimerkiksi Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine on vieläkin jyrkempi. Lappiin ei ole nyt asiaa:

-Hei nyt herätys, tulkaa sitten kun epidemia on ohi. Meillä on pahimmillaan käsissä vuosisadan tulva ja korona samaan aikaan. Nyt järki käteen, hän kirjoittaa sosiaalisessa mediassa.

Suomessa laboratoriovarmistettuja koronavirustapauksia oli lauantaihin mennessä vahvistettu 521. Yksi ihminen on menehtynyt. Italian tilanne taas on täysin katastrofaalinen.

Italiassa on kuollut uutistoimiston mukaan jo yli 4 800 ihmistä koronaan. Italia on ohittanut kuolemissa jo Kiinan luvut. Maailman koronakuolemista liki 38 prosenttia on Italiasta, ja siellä on varmennettu yli 50 000 tartuntaa. Hallitus on määrännyt armeijan joukot valvomaan kaduille.

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.