Aurinkolasit lapselle – optikon viisi vinkkiä!

0

Lapsen kasvava ja kehittyvä silmä on herkkä auringonvalolle. Vauvan silmät ovat usein hyvin suojassa harson tai vaunuliinan takana, mutta jo taaperoikäinen altistuu huomaamatta isollekin määrälle UV-säteilyä. Moni perhe on havahtunut silmien suojaamisen tärkeyteen.

Lasit ainakin lapselle

Silmä kasvaa ja kehittyy paljon ensimmäisten elinvuosien aikana. On tärkeää, ettei se tänä aikana altistu liialle UV-säteilylle, joka voi vaurioittaa vielä muovautuvaa näköjärjestelmää. Moni vanhempi kuitenkin tietää, ettei aurinkolasien käyttö ole uloslähtiessä lapsilla aina ensimmäisenä mielessä.

-Unikoulu on monelle tuttu, kun lapsi ei nuku riittävästi. Etenkin pieni lapsi voi hyötyä myös eräänlaisesta aurinkolasikoulusta, kertoo optikko Arto Karhunen Instrumentariumista.

Vanhempien ja sisarusten malli on tärkeä aurinkolaseihin totuteltaessa. Kouluikäisellä vaikuttaa myös kaverien mielipide. Kun koko muu perhe muistaa suojata silmät aina aurinkoisella säällä, tulee siitä pian tuttu ja arkinen asia pienimmillekin.

-Kuten nukkumisen harjoittelussa, ovat sitkeys ja johdonmukaisuus tässäkin avainasemassa, Karhunen jatkaa.

Ihon lisäksi on alettu tiedostaa auringon vaikutus myös silmille. Yhä useammin perheet hoitavatkin kaikkien aurinkolasiostokset kerralla.

-Osaltaan tähän vaikuttaa varmasti se, että monien aurinkolasimallien hinnat ovat viime vuosina tulleet alaspäin. Ja vanhemmat tuntuvat tietävän, että vähintään lapsella on aina syytä olla kunnon suoja silmille – vaikka itsellä olisikin uusimisesta kulunut jo jokunen vuosi. Onneksi tähän on havahduttu, Karhunen iloitsee.

Paras tapa suojata lapsen silmät

Optikko Karhusen mukaan paras suoja syntyy 100-prosenttisesti UV-suojatusta ja polarisoidusta eli hajaväreilyn ehkäisevästä linssistä. Aurinkolasien on hyvä olla riittävän isot, jotta ne suojaavat sekä ala- ja ylä- että sivusuunnista tulevalta säteilyltä.

Pienille lapsille on nykyään jo olemassa kehysmalleja, jotka voidaan asettaa nenälle kummin päin tahansa. Näin lapsi onnistuu itsekin laittamaan aurinkolasit päähänsä “oikein päin”. Leikki- ja kouluikäisille on tarjolla paljon erivärisiä ja -mallisia laseja, ja joukosta löytyy myös lasten suosikkihahmoilla kuvitettuja kehyksiä.

Lasten aurinkolasien muita hyödyllisiä ominaisuuksia ovat sankojen joustavuus ja kestävyys.

Viisi vinkkiä vanhemmalle

  1. Kasvava silmä on erityisen herkkä auringon UV-säteille, muista suojata aina vähintään lasten silmät.
  2. Harjoitelkaa aurinkolasien käyttöä taaperon kanssa johdonmukaisesti jokaisena aurinkoisena päivänä ja koko perheen esimerkin voimin.
  3. Joustavasankaiset lasit ovat lapselle helpoimmat. Saatavilla on myös aurinkolaseja, jotka voi asettaa kummin päin vain – eli ne eivät päädy kasvoille “ylösalaisin”.
  4. Lasten aurinkolaseissa tummuusaste pitäisi olla luokkaa 3, eli peittävyyden noin 80-90 prosenttia.
  5. Lasten aurinkolasit on hyvä tarkastaa vuosittain. Kun linssien kunto on hyvä eikä istuvuudessa ole tapahtunut muutoksia, samat lasit voivat palvella kaksikin kesää.

 

Jaa

Kommentoi