Ellie Spofforth, 18, muistaa, kuinka hän lapsena nautti syömisestä. Hän ei ollut koskaan nirso, vaan maisteli mielellään uusia makuja. Ellie myös leipoi mielellään ja koko perhe pääsi nauttimaan tytön harrastuksesta.

Ala-asteella asiat kuitenkin kääntyivät päälaelleen, kun Ellieta alettiin kiusata koulussa.

-Muistan tarkkaan, kuinka kaikki alkoi. Samalla luokalla olleet tytöt alkoivat pilkata minua painoni vuoksi. He ilkkuivat, että olen koko luokan suurikokoisin. Silloin havahduin ajattelemaan ulkonäköäni ja pakkomielteeni laihduttamiseen alkoi.

Ellien tarinan kertoo painettu Hymy-lehti. Tyttö laihtui jopa 25-kiloiseksi ja hoito oli haastavaa. Hän onnistui salaamaan vanhemmiltaan asioita perinteisillä kikoilla: vesihana vessassa täysille kun oksennetaan, löysät vaatteet. Liikuntaharrastus oli hurjaa.

Ellie kertoo että psykiatriselle osastolle joutuminen vain pahensi tilannetta. Hän kuunteli muita, oppi paljon uusia kikkoja ja alkoi käyttäytyä itsetuhoisesti, kuten muutkin. Hän hakkasi jopa päätä seinään.

-Opin siellä vain lisää huonoja tapoja. Olin muiden mielenterveyspotilaiden ympäröimänä ja jutut pyörivät itsensä vahingoittamisen ympärillä. Aloin matkia muita ja muun muassa hakata päätäni seinään henkisen tuskan tukahduttamiseksi, hän kertoo Hymyssä.

Viime toukokuussa Ellie täytti 18 ja hänet siirrettiin aikuisten syömishäiriöosastolle. Siellä hän viimein sai apua ja alkoi toipua. Esimerkiksi vessan ovia pidettiin lukossa, oksentaa ei tosiaan voinut. Paino on nyt noussut 20 kiloa ja elämä jatkuu vanhempien tukemana.

-Ilman tosiasioiden myöntämistä olisin kuollut. Vaikeinta prosessissa on ollut ajatusmaailmani muuttaminen.

Ellie neuvoo:

-Kerro ongelmastasi. Tärkeintä oli että kerroin äidille. Kannustan kaikkia uskoutumaan. Siitä apu lähtee.