Moni ymmärtää sen tosiasian, että aurinkovoidetta on syytä käyttää, jos istuskellaan pitkään auringossa, esimerkiksi rannalla.

Harva kuitenkaan käyttää suojavoidetta osana säännöllistä ihonhoitoa.

Kasvomme ovat kuitenkin aina alttiina UV-säteille, suoranaisesta paisteesta huolimatta.

Useat lehdet maailmalla kirjoittavat 69-vuotiaasta kuorma-auton kuljettajasta, ja kuvan on julkaissut myös lääketiedejulkaisu New England Journal of Medicine. Miehen kuva on todiste siitä, että meidän tulisi olla hieman enemmän huolissamme auringon jokapäiväisestä vaikutuksesta ihollemme.

Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä

Kuvan henkilö on kertonut ajaneensa liki 30 vuotta kuorma-autoa. Hänen kasvojensa iho on toiselta puolelta selvästi ikääntynyt. Diagnoosina on toispuoleinen/yksipuolinen dermatohelioosi, toisin sanoen ennen aikainen ihon vanheneminen, joka johtuu UV-A-säteiden ihon sisäisille rakenteille aiheuttamasta kuormituksesta.

Tarjous: Telian liittymän ostajalle 50 euron Lidl-lahjakortti kaupan päälle! Ei määräaikaisuutta. Tästä Telian sivuille.

UV-A-säteet voivat tunkeutua lasi-ikkunoiden ja pilvien läpi ja krooninen altistuminen voi johtaa ihon elastisten kuitujen tuhoutumiseen mikä selittää syviä ryppyjä.

(Edit. Kuva vaihdettu 6.6.2023)

Voiko ikkunalasin läpi ruskettua tai vaurioittaa ihoaan?

Näin vastaa Syöpäjärjestöt sivuillaan:

Normaalin ikkunalasin läpi voi ruskettua, jos on ihotyyppi, joka ruskettuu helposti pienestäkin määrästä UV-säteilyä. Ikkunalasi päästää lävitse UV-A-säteilyä, joka voi ruskettaa ihoa – tosin näin muodostunut rusketus kestää vain päiviä. Lasin läpi saatavan UV-säteilyn määrä on kuitenkin niin vähäinen, että suurimmalle osalle ihmisistä sillä ei ole vaikutusta.

Lasin läpi päässyt UV-A säteily kuitenkin vanhentaa ihoa, joten jos ikkunan ääressä ollaan säännöllisesti pitkiä aikoja, kannattaa UV-säteilyltä suojautua. Ikkunalasi ei päästä lävitse polttavaa ja pidempikestoisen rusketuksen muodostavaa UV-B-säteilyä.

Tarjous: Telian liittymän ostajalle 50 euron Lidl-lahjakortti kaupan päälle! Ei määräaikaisuutta. Tästä Telian sivuille.

Nykyautojen tuulilaseissa on UV-säteilyn läpäisyä estävä kalvo, joka ei päästä lävitse UV-säteilyä lainkaan. Sen sijaan sivulasit ovat normaalia lasia, joka päästää lävitseen UV-A-säteilyä.

Parvekelasien ja muiden pinnoitettujen lasien osalta tilannetta on vaikea arvioida. Lasiin tehtyjen lämpösäteilyyn vaikuttavien pinnoitteiden tai mahdollisten UV-suojakalvojen ominaisuuksista riippuu, päästävätkö ne UV-säteilyä lävitse. Osa päästää UV-säteilyn lävitse ja osa ei päästä lainkaan. Parvekelasien ominaisuuksista kannattaa keskustella myyjän kanssa.