Vanhempi konstaapeli Seppo Ijäs testasi kuisketta herättäneen suklaapatukan ja yskänlääkkeen. Testitulos puhuu omaa karua kieltään.

Alkometri värähti, ja kunnolla, jopa yhteen promilleen saakka. Näitä tuotteita ei siis todellakaan kannata maantiellä nauttia, ellei halua joutua selittelemään poliisin puhallusratsiassa asiaa.

Mistä on kysymys?

poliisiVanhempi konstaapeli Seppo Ijäs söi testimielessä Da Capo -suklaapatukkaa. Se sisältää hivenen rommia. Kun hän puhalsi alkoholitesteriin, viisari värähti hetkellisesti jopa 0,8 promilleen saakka. Kun vanhempi konstaapeli Seppo Ijäs otti hörpyn Resilar-nimistä yskänlääkettä, alkometri kapusi yhteen promilleen saakka. Juomamäärä oli noin viisi milligrammaa.

Ruoan ja juoman alkoholimäärät siis vaikuttavat testitulokseen. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos suunsa huuhtelee vedellä syömisen jälkeen, tulos pienenee olennaisesti.

Käytännössä siis pitäisi ajaa maantiellä ratsiaan melko lailla suklaapatukan nauttimisen jälkeen, jotta viisari heilahtaisi. Tällaisessa tapauksessa tilanne aiheuttaisi ehkä hämmennystä autoilijalle – rattijuopoksi kukaan ei kuitenkaan näitä tuotteita nauttimalla viime kädessä leimaannu. Tarvittaessa tehdään uusintapuhallutuksia ja otetaan verikoe.

Lähde: Poliisi