HS: Tuleeko raju seksitauti Suomeen – lääkäri pelkää pahinta, katso kuva!

0

Vielä toistaiseksi monia seksitauteja on voitu hoitaa varsin tehokkaasti antibioottivalmisteilla. Tulevaisuudessa ei näin välttämättä enää ole.

Esimerkiksi Euroopassa on jo tavattu antibiooteille resistenttejä seksitauteja. Toisin sanoen niitä, joihin ei enää lääke tahdo tepsiä. Euroopassa on liikenteessä jo tämänkaltaista gonorrean muotoa, ”supertippuria”.

Helsingin Sanomien haastattelema erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) kertoo pelkäävänsä sitä, että lähitulevaisuudessa Suomeenkin tulee bakteerikanta, jota ei enää voida menestyksellä hoitaa.

Ilman värittyneitä muotojaankin tippuri on edelleen voimissaan. Itse asiassa se on kasvussa. Kymmenessä vuodessa tippuritartuntojen määrä on noin kaksinkertaistunut.

Helsingin Sanomille puhunut lääkäri Hiltunen-Back kertoo, että tippurista tekee hankalan se, että sitä voi myös sairastaa tietämättään, koska tauti voi olla oireeton.

Tänä vuonna tippuritartuntoja on todettu jo lähes yhtä monta kuin viime vuonna yhteensä. Onneksi puhutaan vielä sadoista tartunnoista, ei tuhansista.

Oireet?

Tippuri eli gonorrea on Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama seksitauti. Se voi tarttua yhdynnässä tai vaikkapa suuseksin välityksellä. Lisäksi lapsi voi saada sen synnynnäisenä äidiltään.

Useimmille naisille tippuri ei aiheuta havaittavia oireita. Oireita voivat olla: alavatsakivut, runsas valkovuoto, kirvely virtsatessa ja kuume.

Miehillä sairaus voi ilmetä esimerkiksi tihentyneenä virtsaamisen tarpeena ja kirvelynä.

Oireiden ilmaantuminen voi kestää päiviä tai viikkoja. Varsinkin peräsuolen tai kurkun tippurit voivat pysyä myös kokonaan oireettomina. Nielutippurin oireet muistuttavat tavallisesti angiinaa.

Naisen tippuri näyttää monesti tältä:

tippuri_wmc

Jaa

Kommentoi