Joulun alla moni mietiskelee kynttilöitä polttaessaan, että onko tämä yhtä haitallista kuin jos altistuisi passiiviselle tupakoinnille kotonaan. Eikös kynttilöistäkin tule niitä vaarallisia pienhiukkasia?

Helsingin Sanomat on kysynyt teemasta asiantuntijoilta. Heidän mielestään moni asia ratkaisee, henkilön terveydentila ja ikä sekä olosuhteet, joissa kynttilöitä poltetaan, ja kuinka kauan.

Kynttilöitä poltetaan joulun aikana, mutta kyse on kuitenkin satunnaisesta asiasta. Näin ollen siitä ei asiantuntioiden mielestä muodostune merkittävää terveysvaaraa.

Sinänsä kyse kynttilöissä ja tupakassa on huoneilman kannalta samasta asiasta:  kiinteän biomassan epätäydellisestä palamisesta, jossa syntyvät pienhiukkaset voivat päästä syvälle keuhkoihin ja osa haitta-aineista verenkiertoonkin. Kunnon vertailuja on vaikea tehdä, sillä kuten sanottua, olosuhteet vaikuttavat, esimerkiksi huoneiston ilmanvaihto ja henkilön terveys, jopa kynttilöiden laatu.

Helsingin yliopiston kansanterveystieteen professori Juhani Pekkaselle esitetään HS:ssä myös kysymys, että mitäs jos kynttilöitä polttaa läpi vuoden ahkerasti.

-Jos vuoden joka ikinen päivä poltat sisällä useita huonosti palavia kynttilöitä, on mahdollista, että haitat ovat samaa luokkaa kuin passiivisesta tupakoinnista, professori Pekkanen sanoo Hesarissa.

HUOMIO! SELVITÄ JOULUNAKIN AINA TUOTTEEN HALVIN HINTA. TÄÄLTÄ SAAT KAIKEN AINA HALVIMMALLA. YMMÄRSITHÄN LUKEMASI – AINA HALVIMMALLA. AINA. KLIKKAA TÄSTÄ!