Armi Aavikko ei unohdu. Hänen kohtalokseen koitui kuolema vain 43-vuotiaana, ja sitä edeltänyt alkoholismi.

Armi Aavikon isosisko Marja-Leena Kauranen kertoo nyt Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa ensimmäistä kertaa Armin murheellisista viime ajoista alkoholin kanssa. Heillä oli tiivis yhteys koko elämänsä ajan. Perheessä oli kuusi lasta, Marja-Leena oli katraasta vanhin.

Sisar muistelee Ilta-Sanomissa Armin olleen aina hieman liian kiltti ja epäitsekäs, ja tämä piirre leimasi häntä koko ikänsä.

-Hän opetteli viimeisinä vuosinaan sanomaan ei, mutta opinnot siinä jäivät kesken, Kauranen toteaa hiljaa.

Vuosi 1992 oli Armille raskas ja siivitti hänen tietään alamäkeen, jota jatkui seuraavat kymmenen vuotta, aina kuolemaan asti. Dannyn ja Armin salasuhde päättyi ja Armin rakas Arja-sisko teki itsemurhan. Armi syytti asioista Marja-Leenan mukaan itseään.

– Armin elämässä rupesi tasapaino horjumaan. Hän huomasi, ettei elämä menekään siihen suuntaan, mihin pitäisi, hän kertoo IS:n haastattelussa.

– Armi hukutti suruaan alkoholiin. Hän otti alkoholia, koska se voi helpottaa hetkellisesti, mutta koskaan alkoholi ei tuo ratkaisua mihinkään.

Dannya Marja-Leena Kauranen ei syytä IS:n jutussa mistään, mutta sanoo painokkaasti:

– Sanon vain, että olisin toivonut, että kukaan ihminen ei anna lupauksia, joita ei pidä. Kun luvataan jotain vuosien varrella monta kertaa, niin rehellisenä ihmisenä Armi uskoi. Se satutti.

Armi kuoli vuonna 2002 keuhkokuumeeseen. Hän oli 43-vuotias.

– Olen surullinen, että Armi ei saanut mahdollisuutta toisenlaiseen elämään. Olisin toivonut hyvälle ihmiselle ja ihanalle sisarelle, että hänen elämänsä olisi ollut enemmän hänen toiveidensa mukainen. Harmittaa, että meni näin, Kauranen suree IS:ssä.

Yle esittää ensi kesänä kuunnelman Armista.