”Itkettää ettei ole varaa syödä hedelmiä ja kasviksia…”

9

35-vuotiaan helsinkiläisen akateemisen työttömän ja sinkkuäidin Annin terveystarina on myös viesti päättäjille.

Jäin työttömäksi nelisen kuukautta sitten. Epätoivo on vallannut mielen. Olen kouluttautunut alalle, joka mahdollistaa monia urapolkuja, mutta joka on niin spesifioitunut, että koulutusta vastaavaa työtä taitaa nyt olla vaikea kuvitella saavansa. En kadu opiskelujani, uskon tulevaisuuteen. Minulla on myös pieni poika, jonka yksinhuoltaja olen. Minun on uskottava tulevaisuuteen. Monilta äideiltä olen saanut tukea tilanteeseeni. Äitiys on upean yhdistävä tekijä ja esimerkiksi Vauva.fi:stä olen saanut paljon upeaa myötäelämistä.

Luin jokin aika sitten – olisiko ollut Hesarista – vaikuttavan otsikon. Erästä äitiä itketti, ettei hän voinut ostaa kaupasta sitä ruokaa mitä hän halusi. Hän oli suurperheen äiti. Ei minunkaan rahani riitä mihinkään. Aika pitkälti tässä makkaralla ja makaronilla ja jauhelihalla täytyy elellä. Työttömän arki ei ole hääppöistä, kun asuu Helsingissä. Asumiseen menee kamalan paljon rahaa. Voisin laittaa otsikoksi että ”itkettää, ettei ole varaa syödä kasviksia”.

Mutta omalle itäsuomalaiselle tyylilleni ominaisesti puran sen kiukkuun. Sanon ruman sanan. Se minua siis suoraan sanoen ”v….taa” että joka paikassa toitotetaan miten terveellisesti pitäisi syödä. Miten syöt kun ei ole varaa? Minäkin ostin muutama päivä sitten kurkkua ja tomaattia, ja se oli todella ihanaa. Tehtiin salaattia, joskin poikaa piti vähän ”pakottaa” sitä syömään. Mutta se raikkauden tunne! Nyt pitää myöntää, että ok, meinasin itkeä tirauttaa… En ollut syönyt pitkään aikaan mitään niin hyvää. Ei ole varaa vihreää ostoskoriin valita, ei sitten millään. Kasvikset ja hedelmät ovat niin kalliita varsinkin tiettyinä vuodenaikoina.

Joskus sitä miettii, että mitähän vihreän jättäminen lautaselta loppuviimeksi pitkällä aikavälillä ihmiselle tekee. Kyllä ihminen on iät ja ajat kasviksia jyrsinyt ja ”juuria purrut”. Koen jääväni paitsi kunnon ravitsemuksesta ja näkeväni suorastaan ”vihernälkää”, koska ei vain yksinkertaisesti ole varaa.

Tämä nyt ei ollut terveystarina parhaasta päästä, mutta ajatettelin kirjoittaa mielipiteeni ja omasta elämästäni, kun lupasitte arpoa tarinoita lähettäneiden kesken palkintoja. Sellaista tässä pitää jäädä odottelemaan…

Olen myös sitä mieltä, että kasvisten ja hedelmien hintaa pitäisi pyrkiä saamaan alas vaikka valtiovallan tuella. Pitkässä juoksussa se säästää kansanterveydellisesti pitkän pennin. Terveyskasvatus on tuottanut tulosta, eivätkä tuoreet sukupolvet sylje kasviksiinsa – he toivovat vain ja ainoastaan, että niihin olisi varaa.

–EDIT. 8.9.2015  Päätimme järjestää viikottain toistuvan arvonnan. Arvomme 50 euron arvoisen vihanneskorin. Lue lisää täällä

Jaa

9 kommenttia

 1. Hedelmät ja vihannekset eivät ole kalliita, jos ostaa niitä oikeaan aikaan! (eikä myöskään kalat)

  Suomalaiset elävät ihmeellisessä harhaluulossa, että terveellisesti syöminen olisi muka kallista. Ei pidä paikkaansa. Hyvä apuvälinä oikeiden kasvisten valitsemiseen on esimerkiksi Satokausikalenterin tuotteet (www.satokausikalenteri.fi).

 2. no food on

  Meillä 5hengen perhe elää täysin lahjoitusten varassa, ei yksinkertaisesti jää elämiseen ja ruokaan rahaa kun maksaa laskut ja asumisen. Kiitos sairauksien jotka tuo lisämaustetta ja kuluja tähän köyhään elämään. Tukea antaa sossu lainaksi ja kela päättää ja tekee sairaat terveeksi ja sitten ollaan tulottomana.. kaikesta leikataan ja köyhät lapsiperheet ja eläkeläiset maksavat siitä vähästä mitä on ja ruokaan ei silloin jää rahaa. Nälkä kurnii monilla… se on ilkeä fakta ja jos ruokaa on niin se on vaaleaa makaroonia ja halvimpia mahollisia aineksia, yritä niistä sitten tehdä terveellistä sapuskaa. Ei ole suomalaisella varaa elää terveellisesti suomessa…

 3. anette ojalainen on

  juurikin näin, ja meitä on tuhansia jotka haluaisimme vähän vihreätä lautaselle ja muutenkin terveellisempää ruokaa kuin makkara, mutta minkä teet. Ja aina vaan pahenee tilanne, jatkuvilla leikkauksilla. Meidänkin perheeseen kuuluu 2 henkilöä josta toinen pitkä aikais työtön ja toinen eläkkeellä, toinen myös sairastaa syöpää, ei mene hyvin täälläkään. Mutta ruokajonoissa vaan seistään, niin ilmeisesti myös jatkossakin kovempaa tahtia tän nyky politiikan vuoksi! v….! että v….ttaa!

 4. LEENA PITKÄ on

  Eläkeläis kasvissyöjää nyt hämmentää!

  Kasvikset ja hedelmät kannattaa hankkia tarjouksista,

  kauppojen tarjouksia seuraamalla voi tehdä edullisia hankintoja.

 5. Liha vasta kallista onkin. Ja makkara on pelkkää jätettä, eikä sekään ole halpaa. Metsässä on marjoja, joita voi käydä keräämässä ilmaiseksi. Kasvikset voi ostaa kausittain edullisemmin. Leipä on edullista itse tekemällä, sen eteen vain on nähtävä hieman vaivaa.

 6. Hanna-Leena on

  Sesonkiaikaan kasvikset ovat mahdollisesti edullisempia, mutta ei niinkään aina ole. Se riippuu niin sadosta. Mielestäni vihannekset ja kasvikset voisivat olla edullisempia, koska ne on myös terveellistä. Itse myöskin haluaisin kovasti vihreää ja terveellistä jääkaappiin, mutta monesti myös vihannekset ovat niitä, jotka menee ensimmäisenä pilalle, jos niitä ei ehdi syödä (olen yksinasuva). Tästä johtuen myös vihannesten ”hinta” itselle tuntuu kalliimmalta.

Kommentoi