Laulaja Jari Sillanpää tuomittiin viime vuonna metamfetamiini-nimisen huumausaineen yhteydessä huumerikoksista. Kyseinen huumausaine on pelottava ilmestys, ja sen käyttö lisääntyy koko ajan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaisemat jätevesitutkimuksen tiedot kertovat, että ihmisten elimistöstä jäteveteen päätyneiden jäämien perusteella metamfetamiinin käyttö on lisääntynyt voimakkaasti Suomen suurissa kaupungeissa, etenkin Helsingissä, vuodesta 2016 lähtien.

Myös A-klinikalla on tehty samanlainen johtopäätös. Käyttö on lisääntynyt.

Metamfetamiini on amfetamiineihin kuuluva synteettinen stimulantti, joka tuottaa vahvan hyvänolon tunteen. Metamfetamiini on voimakkaampaa kuin tavallinen amfetamiini ja voimakkaasti psykologista riippuvuutta aiheuttavaa. Siksi sen suosio onkin kasvussa.

Metamfetamiini on petollinen huume. Vaikutukset ovat tavallista amfetamiinia huomattavasti voimakkaampia, samoin vaikutuksen loppuessa vieroitusoireet saattavat olla hyvinkin paljon pahemmat kuin tavallisella amfetamiinilla. Metamfetamiinin jatkuvan käytön on raportoitu aiheuttavan aluksi ”petollisen kuherruskuukauden”, jolloin käyttäjä ei huomaa lainkaan aineen huonoja puolia.

Paitsi että meta aiheuttaa riippuvuutta, masennusta, psykoottisuutta ja jopa kuoleman, se alkaa vaurioittaa ihmisen immuunijärjestelmää ja muuttaa myös ulkonäköä. Esimerkiksi hammasmätä on yleistä. Huume ikään kuin näännyttää ihmisen.

Tämäkään ei näytä pysäyttävän huumeen suosiota. Alla nähdään muutoskuvia, joita metamfetamiini on ihmisille aiheuttanut.

Kuvahaun tulos haulle metamfetamin before after

Kuvahaun tulos haulle metamfetamin before after

Kuvahaun tulos haulle metamfetamin before after

Kuvahaun tulos haulle metamfetamin before after