Kesän epäsäännölliset juoma- ja ruokailutavat uhkaavat suun hyvinvointia. Kesäiset juhlat ja loma lisäävät usein napostelua ja alkoholin käyttöä haastaen hampaat. Johtava hammaslääkäri Erkki Virta nostaa esiin lomailijoille tuttuja tapoja, jotka rasittavat hampaita.

  1. Kesäretkien välipalat, sitrushedelmät ja makeat naposteltavat muodostavat suuhun happoja, jotka altistavat reikiintymiselle.
    Säännöllisestä ateriarytmistä kannattaa huolehtia myös kesäisin, sillä hampaat kestävät vain noin viisi happohyökkäystä päivässä. Hampaat rasittuvat kesällä tihentyneistä ruokailuväleistä ja makeiden välipalojen napostelusta. Hampaiden terveydelle haitallisia ovat etenkin etikkaiset kesäruuat, happamat ja sokeriset juomat sekä sitrushedelmät ja marjat. Happohyökkäyksessä kariesbakteerit käyttävät hyväkseen ruuan tai juoman sokereja ja muodostavat happoja, jotka tekevät hampaaseen reikiä. Suun on hyvä antaa levätä ruokailujen välissä.
  2. Hellepäivän janolimsat aiheuttavat eroosiota.
    Makeiden ja happamien juomien nauttiminen kannattaa keskittää aterioiden yhteyteen. Happamat ja sokeripitoiset juomat, kuten energia- ja virvotusjuomat ja mehut haastavat hampaat ja suun limakalvot aiheuttaen sekä reikiintymistä että hampaiden pinnan syöpymistä eli eroosiota. Ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä eroosion syövyttämää hammaskudosta ei voi korjata. Vesi on suun terveyden kannalta paras janojuoma. Hyvä vaihtoehto on myös maustamaton kivennäisvesi.
  3. Kesätissuttelu on hampaille vaaraksi, sillä syljen eritys heikkenee.
    Erityisesti happamat ja sokeria sisältävät alkoholijuomat, kuten viinit ja siiderit, ovat haitaksi hampaille. Alkoholi heikentää syljen eritystä ja kuivattaa suun limakalvoja. Kuiva suu on altis limakalvovaurioille, haavaumille ja tulehduksille.
  4. Jätskit ja karkit synnyttävät suuhun pahaa bakteerikantaa.
    Sokeri toimii suussa kasvualustana vääränlaisille bakteereille ja viruksille, jonka vuoksi sokerisia tuotteita, kuten jätskiä ja karkkia kannattaa välttää. Omalla toiminnallaan ja elintavoillaan voi vaikuttaa suun bakteerien määrään sekä sylkirauhasten hyvään toimintaan. Hyvä keino suojata suuta on nauttia ksylitolituotteita säännöllisesti aina aterioiden tai välipalan jälkeen.
  5. Lomapäivien epäsäännöllinen rytmi vaikuttaa lyhyessäkin ajassa suun terveyteen.
    Lomalla moni usein valvoo valoisina kesäiltoina myöhään ja nukkuu pitkään, jolloin hampaiden harjaus helposti unohtuu tai välit venyvät. Hampaiden hoitamattomuus voi jo lyhyessäkin ajassa aiheuttaa reikiintymistä, ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairautta eli parodontiittia. Säännöllinen hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla kannattavat myös loma-aikana.

    Asiantuntijana jutussa toimi Hammas Mehiläisen johtava hammaslääkäri Erkki Virta.