Seurakunnan talkootyöntekijälle tapahtui järkyttävä onnettomuus. Vastoin kaikkia ennusteita mies toipui massiivisen sähköiskun aiheuttamista vammoista.

Yhdysvaltalainen Matt Manzari eli 25-vuotiaana unelmiensa elämää. Hänen vaimonsa Bobbye Jean odotti parin esikoista ja vapaa-aika kului yhdessä seurakunnan vapaaehtoistöissä. Matt oli ammattilaisurheilija, joka oli tottunut matkustelemaan ja olemaan fyysisesti täydessä terässä.

Hän ryhtyi jo lapsena harrastamaan wakeskatingia, joka on yksi vesilautailun muoto. Matt oli todellinen lahjakkuus ja hän oli ehtinyt kiertää kilpailuja eri maissa jo kahdeksan vuoden ajan. Tuliaisina reissuilta olivat muun muassa lajin maailmanmestaruus ja sponssorisopimus urheiluvaatebrändi Niken kanssa.

Kesäkuussa vuonna 2014 Mattin elämä kuitenkin mullistui täysin karmean onnettomuuden seurauksena. Hän oli lupautunut karsimaan oksia Tennesseen osavaltiossa sijaitsevan kirkon pihasta. Matt käytti kauko-ohjattavaa nostolavaa päästääkseen käsiksi korkeammalla oleviin oksiin.

Hän teki kuitenkin järkyttävän virheen. Matt käytti metallista henkilökoria lasikuituisen sijaan. Kori osui matalalla roikkuneisiin sähkökaapeleihin, jonka seurauksena Matt sai 14 000 voltin sähköiskun.

-Se vastaa samaa volttimäärää kuin kytkeminen kuuteen sähkötuoliin samanaikaisesti, mies selventää iskun voimakkuutta.

Iho kuoriutui ja lihakset kärventyivät

Kirkossa sisällä ollut Mattin vaimo ja muut seurakuntalaiset huomasivat onnettomuuden. Ulos syöksyneitä talkootyöntekijöitä oli vastassa lohduton näky. Mattin iho oli kuoriutunut kokonaisuudessaan kylki- ja solisluiden päältä.

-Ensihoitajat kehottivat vaimoani jättämään jäähyväiset. He kertoivat, että tulisin tuskin selviämään vammoista hengissä.

Sairaalassa kävi ilmi, että neljäsosa Mattin kehosta oli kärsinyt neljännen ja viidennen asteen palovammoja. Keskivartalon lisäksi muun muassa kädet olivat vaurioituneet. Sähköisku oli ollut niin voimakas, että lihakset olivat paikoin tuhoutuneet.

Lääkärit eivät uskoneet Mattin selviävän edes seuraavaan päivään. Oli myös erittäin todennäköistä, että hänen kätensä jouduttaisiin amputoimaan. Kuin ihmeen kaupalla mies kuitenkin heräsi oltuaan viikon koomassa. Siitä huolimatta lähimmäisten oli varauduttava siihen, että Matt voisi saada kuolemaan johtavan verenmyrkytyksen hetkenä minä hyvänsä.

Jälleen kerran mies hämmästytti kaikkia selviämällä tilanteesta. Kädetkin säästyivät amputoinnilta. Matt vietti sairaalassa yhteensä kolme kuukautta, joiden aikana hänelle tehtiin yli 70 leikkausta. Ensimmäisessä vaiheessa häneltä poistettiin tuhoutuneita lihaksia ja jänteitä. Seuraavaksi tehtiin ihonsiirtoja käsien, kaulan ja rinnan alueelle.

-Lääkärit olivat varmoja, että sähköisku olisi aiheuttanut minulle myös aivovamman. Ainoastaan sen vakavuutta arvuuteltiin. Kun kuukausien aikana kävi ilmi, ettei aivoissani ollut minkäänlaista vauriota, sairaalan henkilökunta ei ollut uskoa asiaa todeksi.

Hermosäryt vaivaavat yhä

Matt kotiutui kesällä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen viimein syyskuussa. Kotona jatkui hidas ja tuskallinen toipuminen. Erityisesti kipuja aiheutti hermojen vaurioituminen. Iloa ja jaksamista pitkään toipumisprosessiin toi Justice-poika, joka syntyi seuraavan vuoden tammikuussa.

Nyt traagisesta onnettomuudesta on kulunut aikaa kahdeksan vuotta. Mattin elämä on palautunut pikkuhiljaa niin normaaliksi kuin se on mahdollista. Hän kärsii edelleen hermosärystä, mutta yleisesti ottaen miehen tilanne on hämmästyttävän hyvä.

Hän on pystynyt palaamaan jopa rakkaan lajin, wakeskatingin pariin. Ammattilaisuus ei luonnollisestikaan ole enää mahdollista, mutta Matt on löytänyt uuden uran puhujana. Hän käy kertomassa selviytymistarinaansa niin yrityksissä, konferensseissa kuin seurakunnissakin.

Lisäksi Matt on perustanut oman Beyond The Burn -vaatemerkin. Myös sen markkinointiin liittyy vahvasti miehen kohtaama onnettomuus ja siitä toipuminen.

-Toivon, että voin antaa muille ihmisille toivoa. Vaikka elämässä tapahtuisi kuinka kauheita asioita, aina kannattaa taistella.

Matt kertoo, että ulkoiset vammat ovat menettäneet merkityksensä vuosien varrella.

-Suhtautuminen elämään muuttuu väkisinkin, kun on luullut, että elinaikaa on jäljellä vain päivä. Mietin silloin, mitä kaikkea olin jättänyt sanomatta ja tekemättä. Nyt haluan elää niin, ettei tuollaista tarvitse enää koskaan katua, Matt päättää.