Kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa.

Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n jätevesitutkimusten tuloksista. Vuodesta 2012 vuoteen 2017 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut.

-Kokaiinin käyttö on edelleen voimakkaasti painottunut eteläiseen Suomeen, vaikka kokaiinia todetaankin enenevässä määrin myös muualla maassa, sanoo oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:stä.

Kokaiinia saadaan eristämällä sitä kokapensaan lehdistä. Lehdistä uutetaan kokaiiniemäs, josta suolahapon avulla jalostetaan vaaleaa, vesiliukoista jauhetta (kokaiinihydrokloridi). Jauhe käytetään nenän kautta nuuskaamalla. Muitakin käyttötapoja löytyy.

Kokaiini on huumeena poikkeava siinä, että se aiheuttaa myös näkyviä fyysisiä oireita. Kokaiinin käyttö nenän kautta voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa kroonista nuhaa, nenäverenvuotoja, hajuaistin heikkenemistä tai johtaa nenän väliseinän puhkeamiseen.

Nyt netissä on jaettu kuvaa tällaisesta henkilöstä, jonka nenän väliseinä on puhjennut. Näky ei ole erityisen silmiä hivelevä. Näyttelijä Daniella Westbrook on kertonut omasta kokaiinihelvetistään julkisuudessa. Eastenders-tv-sarjan tähdellä on myös kokaiinista puhjennut nenän väliseinä.

Kuvahaun tulos haulle cocaine nose damage