Lääkärit ovat ihmeidentekijöitä. Kirurgit onnistuvat joskus mahdottomaltakin tuntuvissa asioissa.

Nämä kuvat ovat osoitus ammattitaidosta, jota ei käy kiistäminen, mutta jota käy kiittäminen.

Kolmivuotias saksalaispoika toimitettiin rajun trauman jälkeen päivystykseen. Hän oli joutunut pellolla leikkiessään onnettomuuteen. Hänen hihansa oli jäänyt kiinni traktorin hihnaan ja hänen käsivartensa oli katkennut kokonaan irti.

Kirurgien onnistui istuttaa käsi uudelleen paikoilleen ja luotiin vaskulaarinen anastomoosi. Hermokorjaus siirrettiin myöhempään leikkaukseen.

Potilaalle on palannut sekä motorista että sensorista toimintaa yläraajaan.

Jos haluat katsoa kuvat alapuolelta ennen ja jälkeen, varoitamme sinua, ne eivät sovi herkille.

Lapsilla kiinnitystä yritetään aina

Amputaatiovammalla tarkoitetaan vammaa, jossa jokin raajan tai kehon osa joutuu kokonaan irralleen muusta kehosta. Syynä tähän voi olla esimerkiksi käden osien joutuminen pyörivään koneeseen, jolloin irtautuminen tapahtuu joko leikkaamalla tai repäisemällä

Irroneen osan kiinnitykseen pyritään aina, kun se suinkin on mahdollista, jos kyseessä on peukalo, kahden tai useamman sormen irtoaminen, kämmenen alue, yläraajan terävä irtautuminen, siitin, korva, päänahka tai nenä.

Lapsilla kiinnitystä yritetään joka tapauksessa aina – olipa kyse mistä tahansa ruumiinosasta. Lihaskudosta sisältävät osat on saatava kiinnitetyiksi verenkiertoon 6–8 tunnin sisällä, mutta esimerkiksi sormet kestävät säilytystä 4–8 asteen lämmössä jopa 16 tuntia.

Amputoituneen raajan osan kiinnittyminen onnistuu yli 60-prosenttisesti ja parhaimmillaan jopa 96-prosenttisesti vamman syntymekaniikasta riippuen.

Lähteenä: Terveyskirjasto, lähdesairaala