Keliakian hoitoon on löytynyt uusi, lupaava ZED1227-niminen lääkeaihio. Lääkkeen vaikutusta limakalvovaurioon mitattiin isossa kansainvälisessä tutkimuksessa. Tutkimusta johti Tampereen yliopiston emeritusprofessori Markku Mäki.

Tutkimuksen tulokset ovat erittäin lupaavia. Lääkeaihion todettiin estävän gluteenin aiheuttaman limakalvovaurion kehittymistä, minkä ansiosta tutkittavien oireet vähenivät ja elämänlaatu parani.

Tutkimustulokset on julkaistu alan arvostetussa tiedejulkaisussa New England Journal of Medicinessä.

Markku Mäen mielestä tulos on kova, sillä tähän mennessä keliakiaan ei ole ollut olemassa muuta hoitokeinoa kuin gluteeniton ruokavalio.

Mäen mukaan jatkuvan tutkimuksen ja uusien lääkkeiden avulla on mahdollista, että keliakiaa sairastavat voisivat tulevaisuudessa syödä gluteenia sisältäviä ruoka-aineita, kuten vehnää, ohraa ja ruista.

Tutkimuksessa oli mukana kaiken kaikkiaan 20 tutkimuskeskusta eri puolelta Eurooppaa. Suomesta mukana oli kolme keskusta.

Lääkärikeskus Aava Helsinki Kampin rooli tutkimuksessa oli merkittävä.

Aavassa päätutkijana toiminut gastroenterologian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Koskenpato iloitsee tuloksista.

Koskenpato pitää tutkimustoimintaa äärimmäisen tärkeänä, sillä se mahdollistaa ajan hermolla pysymisen sekä uusimman tutkimustiedon nopean käyttöönoton.

Aava on myös mukana ZED1227-lääkehoidon jatkotutkimuksessa. Tutkimuksen on määrä käynnistyä tänä vuonna.