Etyleenioksidi on näytellyt kesän takaisinvedoissa suurta roolia. Nytkin Ruokavirasto on ilmoittanut tuotteista, joissa tuo myrkyllinen aine kummittelee.

Danone Finland Oy vetää markkinoilta neljä valmistuserää tuotetta Alpro Organic Coconut – kookosjuoma (with rice), 1l. Yrityksen raaka-aineentoimittajaltaan saaman ilmoituksen mukaan näihin eriin käytetty stabilointiaine oli saastunut etyleenioksidilla, minkä vuoksi yritys tekee varotoimenpiteenä tuote-erien takaisinvedon.  

Takaisinveto koskee vain seuraavia parasta ennen -päiväyksiä:

  • 2021-11-22
  • 2022-01-03
  • 2022-01-17
  • 2022-02-14

Hankintatukku Oy on puolestaan ilmoittanut laajentaneensa heinäkuussa tekemäänsä Bodyflex® Combi:n takaisinvetoa. Yrityksen tekemissä tutkimuksissa sama virhe on todettu myös joissain toisissa Bodyflex® Combi:n ja tuotteen Fortesan® valmistuserissä. Varotoimenpiteenä yritys vetää takaisin ravintolisien kaikki tällä hetkellä myynnissä olleet erät, päiväykset ja pakkauskoot.

Mikä kumman etyleenioksidi?

Etyleenioksidi on aine, joka luokitellaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi eli karsinogeeniseksi, soluissa mutaatioita aiheuttavaksi eli mutageeniseksi ja lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Aineelle ei ole pystytty asettamaan toksikologista raja-arvoa eikä turvallisen saannin rajaa. Tämän vuoksi ainetta ei saa päätyä elintarvikeketjuun lainkaan.

Miten tuotteisiin on myrkyllistä ainetta päätynyt, siitä ei ole tarkkaa tietoa. Tähän mennessä kaikkien elintarvikkeiden alkuperämaa on ollut EU:n ulkopuolella. Etyleenioksidia käytetään joissakin osissa maailmaa kasvinsuojeluaineena esimerkiksi siementen ja mausteiden sterilointiin. EU:ssa etyleenioksidin käyttö elintarvikkeiden steriloinnissa on kiellettyä.