Melanooma ei näytä aina luomelta. Melissa oppi sen pahimmalla mahdollisella tavalla.

Nuori neitokainen kertoo, että ihomuutos näytti punertavalta läikältä. Aivan kuin aknelta eli finniltä. Hän kertoi asiasta internetin kuvanjakopalvelussa.

-Se vain ei parantunut tai suostunut lähtemään pois, Melissa kuvaa.

Melissa kärvisteli asian kanssa kuukausitolkulla, kunnes päätti turvautua ihotautilääkärin asiantuntemukseen.

Dermatologian asiantuntija halusi ottaa välittömästi biopsian eli koepalanäytteen ihomuutoksesta.

Näyte tuli takaisin ”punaisin valoin” – kyseessä oli kuin olikin melanooma eli ihosyöpä.

Melissa selvisi, onneksi.

Nyt hän haluaa varoittaa muita.

-Minulle on aina tolkutettu, että melanooma näyttää tummalta luomelta. Niinpä olen tarkkaillut niitä. Tämä minun ihomuutokseni ei ollut mikään luomi.

Suomessa todetaan vuosittain toista tuhatta uutta melanoomatapausta. Niitä löydetään hieman useimmin miehillä kuin naisilla.

Melanoomien määrä on kasvanut vuosien saatossa melkoisesti. Osasyyksi kerrotaan väestön vanheneminen eliniänennusteen kasvaessa, ja myös lisääntynyt auringossa oleilu ja ihon polttaminen.

Vaikka melanoomaa pidetään hyvin tappavana tautina, totuus on kuitenkin, että viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta 85 prosenttia on elossa.

Melanooman sijainti vaikuttaa ennusteeseen

Melanooma eli tummasolusyöpä on melanosyyteistä eli väriaine melaniinia muodostavista soluista lähtöisin oleva syöpä. Melanooma esiintyy pääosin iholla, mutta se voi kehittyä myös limakalvoihin, silmään, korvaan, aivokalvoihin tai ruoansulatuskanavan alueelle. Miehillä melanooma on yleisin vartalon alueella, naisilla käsivarsissa, säärissä ja vartalossa. Melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1 400 suomalaista.

Merkittävin riskitekijä sairastua melanoomaan on ylenmääräinen altistuminen auringon ultraviolettisäteille ja tästä seuraava ihon toistuva palaminen. Syöpään ei ole kuitenkaan koskaan yhtä ainutta syytä. Useat eri tekijät vaikuttavat syövän kehittymiseen vuosien saatossa.

Melanooman sijainti vaikuttaa ennusteeseen, sillä raajoissa sijaitsevien kasvainten ennuste on parempi kuin esimerkiksi niska-hartiaseudulla olevien.

melanooma