Näillä yksinkertaisilla kikoilla voit testata onko hänessä psykopaattisia piirteitä

0

Otsikko on luonnollisesti vahva kärjistys. Luonnehäiriön diagnoosin voi tehdä vain lääkäri. Mutta tutkijoiden mielestä tunnekylmyydestä voi hyvin saada osviittaa.

Yhdysvalloissa on tehty tutkimus, jossa psykopaattisia persoonallisuusominaisuuksia testaavan testin läpikäyneitä henkilöitä altistettiin niin kutsutulle haukotuskokeelle. Ensin oli siis kartoitettu tutkittavien henkilöiden itsekeskeisyyden ja empatiakyvyn tasoa.

Sitten heille näytettiin videomateriaalia haukottelevista ihmisistä. Niille, jotka saivat merkittävät pisteet psykopatiatestissä, haukotus ei tarttunut.

Tutkijat vetivät johtopäätöksen siitä, että tunnekylmyyttä ja empatiakyvyttömyyttä omaavan henkilön saattaa tunnistaa haukottelemalla hänen seurassaan. Jos haukotus ei tartu, henkilöllä voi olla vaikeuksia myötäelämisen kyvyissään. Haukotus tarttuu ihmisten kesken helposti, koska jäljittelemme tiedostamattamme muiden eleitä ja tunteita. Se on empatiaan kuuluva perusominaisuus.

Tutkimus julkaistiin Personality and individual differences -lehdessä. Baylorin yliopiston tutkijat kontaktoivat 135 tutkimushenkilöä.

Tutkijat korostavat, ettei haukottelutesti ole psykopatian diagnosointiväline, mutta yhteys on mielenkiintoinen.

Aiemmin tutkijat ovat tehneet mielenkiintoisia huomioita myös siitä, että narsistisen luonnehäiriön omaaville ihmisille esitetty suora kysymys ”oletko narsisti” tuo usein positiivisen vastauksen. Syynä lienee se, etteivät tunnekylmät useinkaan pidä narsistisia piireitä itsessään mitenkään pahoina, vaan voivat jopa olla ylpeillä niillä.

Höpö-höpö! Sinulla on ikuinen Black Friday, kun klikkaat tästä. Täältä saat kaiken aina halvimmalla. Siis: Aina!

Jaa

Kommentoi