Kokaiinin käyttö on lisääntynyt myös Suomessa, eikä sitä enää voi pitää ainoastaan jetset-piirien yksinoikeutena. Jotkut puhuvat jo muotihuumeesta.

Kokaiinin käyttö, kysyntä ja sen maahantuonti on luonnollista jatkumoa koko Euroopan tilanteeseen. Euroopan ”kokaiinipääkaupungissa” eli Lontoossa ja sitä kautta Britanniassa huumetakavarikot ovat lisääntyneet vuosikymmenessä 300 prosenttia. Tieto perustuu National Crime Agencyn tutkimuksiin.

-Kokaiinin käyttö on edelleen painottunut eteläiseen Suomeen, vaikka kokaiinia todetaankin enenevässä määrin myös muualla maassa, sanoo oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:stä.

Kokaiini on huumeena poikkeava siinä, että se aiheuttaa myös näkyviä fyysisiä oireita. 

Kokaiinin käyttö nenän kautta voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa kroonista nuhaa, nenäverenvuotoja, hajuaistin heikkenemistä tai johtaa nenän väliseinän puhkeamiseen. Tilaa on vaikea korjata muutoin kuin plastiikkakirurgisin toimenpitein.

Niko Ranta-aho on ollut viime aikoina julkisuudessa – joidenkin mielestä liiankin positiivisessa valossa – oman kohudokumenttisarjansa myötä. Myös hän on kertonut julkisuudessa, että kokaiinin käyttö aiheutti hänen nenäänsä reiän. Alapuolella pysäyttäviä kuvia kokaiinin turmelemasta elimistöstä.

Kuvat: HealthPics