Kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa THL:n jätevesitutkimusten tulosten perusteella. Vuodesta 2012 vuoteen 2017 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut. Tänä vuonna kansallinen tutkimus toteutetaan jälleen.

-Kokaiinin käyttö on edelleen voimakkaasti painottunut eteläiseen Suomeen, vaikka kokaiinia todetaankin enenevässä määrin myös muualla maassa, sanoo oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.

Kokaiini ei siis enää ole mikään suihkuseurapiirien jetset-huume.

Verrattaessa läntisen tai keskisen Euroopan maihin – tai muihin Pohjoismaihin – kokaiinin käytön suhteellinen osuus huumeiden kokonaiskäytöstä on kuitenkin edelleen melko pieni.

Kokaiini aiheuttaa myös ulkonäköhaitan

Kokaiinia käytetään monin eri tavoin, mutta yleisimmin nenän kautta nuuskaamalla. Lienee täysin ymmärrettävää, ettei se voi olla jättämättä pitkäaikaiskäytössä jälkiä nenän limakalvoille.

Monien psyykkisten ja fyysisten ongelmien lisäksi kokaiini nenän kautta käytettynä voi aiheuttaa nenän väliseinän puhkeamisen. Nenä voi ikään kuin romahtaa kasaan. Kitalakeen voi syntyä myös reikä. Nämä johtuvat siitä, että ”snorklaus” aiheuttaa kudoksissa veren- ja hapenpuutetta ja tulehdusta sekä solukuolemaa.

Apteekkituotteet luotettavasta suomalaisesta verkkokaupasta – tilaa nyt.

Ranskalaisen Hadrian Peyrieren johtamassa tutkimuksessa tutkittiin kahtakymmentä potilasta, jotka olivat inhaloineet huumausaineita kahdesta kuukaudesta kymmeneen vuoteen. Tutkijaryhmä löysi nenän syöpymismuutoksia yhdellätoista potilaalla, kitalakivaurioita viidellä potilaalla, nenähaavaumia viidellä potilaalla, nielun haavaumia kolmella potilaalla ja nenän väliseinän nekroosin (solukuolema) viidellä potilaalla.

ETÄLÄÄKÄRI – edullinen ja aina lähelläsi, Klinikka Lux

Väliseinän perforointia eli lävistymistä on havaittu sittemmin myös metamfetamiinin väärinkäytön seurauksena. Koska romahtaneella väliseinällä on suuri esteettinen vaikutus, leikkaus voi parantaa nenän ulkonäköä, mutta suuri osa sisäisistä vaurioista on peruuttamattomia.

Kuva romahtaneesta nenästä alla:

Kuva: Johns Hopkins Medical