Eihän siellä ole avantojakaan. Ei niin, mutta talviuintia voi harrastaa ilman sitäkin.

Talviuintikausi käynnistyy viikonloppuna. Suomen Latu järjestää 27 paikkakunnalla kaikille avoimia talviuintitapahtumia.

Talviuintikauden avajaiset käynnistävät virallisesti lajin harrastuskauden. Avajaistapahtumissa kokeneet talviuimarit opastavat aloittelijoita ja lajista kiinnostuneita hyisen veden saloihin ja talviuinnin harrastusmahdollisuuksiin. Rohkeimmat osallistujat pääsevät pulahtamaan kylmään veteen konkareiden kanssa.

Tapahtumat ovat koko perheelle suunnattuja. Myös lapset voivat huoletta tutustua lajiin aikuisten valvonnassa. Uimareita pyydetään varustautumaan pyyhkeellä, sukilla tai jalkineilla ja uima-asulla. Lähimmän tapahtuman löytää Suomen Ladun tapahtumakalenterista.

Talviuinti on virkistävä laji, joka tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa ”mindfulnessia”.

-Säännöllinen pulahdus kylmään veteen tuo energiaa elämään, parantaa unenlaatua ja auttaa kipuihin. Se pitää myös flunssat kurissa sekä vähentää stressiä, kuvailee talviuinnin lajivastaava Hanna Okkonen Suomen Ladusta.

Suomen Latu koordinoi lajin kehittämistä Suomessa. Rekisteröityjä talviuintipaikkoja on jo nyt melkoinen määrä: 266 kappaletta.

Avantouinnin terveyshyötyjä

Asiantuntijoiden mukaan avantouinnin hyödyt ovat haittoja suuremmat. Avantouinti tehostaa verenkiertoa, lievittää selkä-, niska- ja hartiaseudun kipuja, saattaa vähentää masentuneisuutta, astmaoireita ja nukahtamisvaikeuksia. Avantouinti helpottaa myös nivelreumaa ja fibromyalgiaa sairastavien vaivoja. Avantouimarit kertovat harrastuksensa auttavan stressiin, virkistävän kehoa ja mieltä sekä parantavan verenkiertoa ja kylmänsietokykyä.

Avantouintiin liittyy kuitenkin myös terveysriskejä. Avantoon ei pidä mennä humalassa. Kylmä vesi yhdistettynä saunomiseen ei sovi myöskään sydämen tai verenkiertoelimistön ongelmista kärsiville eikä vaikeaa astmaa sairastaville.

Hetkellinen kylmäaltistus kuormittaa sydäntä ja supistaa keuhkoputkia. Ääreisverenkierto supistuu, mikä nostaa hetkellisesti verenpainetta ja lisää sydämen syketaajuutta, jolloin seurauksena on sydämen kuormittuminen. Verenpaineen vaihtelu voi aiheuttaa myös huimausta.

Sukeltaminen ja pään kasteleminen avannossa ei ole sekään suositeltavaa. Pään kastelu lisää lämmönluovutusta, josta voi olla seurauksena alilämpöisyys.