Sekä Lidl että K-ryhmä vetävät markkinoilta pakastetuotteita bakteerivaaran vuoksi. Asiakkaita pyydetään palauttamaan tuotteet kauppoihin.

Lidl poisti myynnistä Freshona Mixed Vegetables herne-maissi-paprikasekoituksen sekä Freshona Sweetcorn Extra Sweet -maissipakasteen. Tuotteet ovat 450 gramman myyntipusseissa.

K-ryhmä taas on ottanut markkinoilta 2,5 kilon Menu-ryhmään kuuluvat maissi- ja herne-maissi-paprika-pakasteet.

Myydyissä tuotteissa ei ole havaittu listeriabakteeria, vaan kyse on varotoimenpiteestä, sillä niitä tuottavasta tuotantolaitoksesta sitä on löydetty.

Suomessa ja neljässä muussa Euroopan maassa 47 ihmisen on nyt raportoitu sairastuneen listeriabakteerin aiheuttamaan listerioosiin. Kyseessä on Listeria monocytogenes seroryhmä IVb MLST-tyyppi 6 -epidemia

Listeriaa voi esiintyä kuumentamattomissa elintarvikkeissa, kuten tuoreissa kasviksissa, raa’assa kalassa ja lihassa sekä pastöroimattomassa maidossa, mikäli valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa. Myös kuumennetut tuotteet voivat saastua listerialla lämpökäsittelyn jälkeen.

Esimerkiksi vanhukset ja vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt kuuluvat riskiryhmiin Tavallisimmin listerioosiin sairastuvat vanhukset, vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt sekä raskaana olevat ja vastasyntyneet. Näille riskiryhmille jo pienetkin listeriapitoisuudet voivat aiheuttaa vakavan sairauden, kuten vaikean yleisinfektion tai aivokalvontulehduksen.

Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa kuumentaa pakastevihannekset kiehuvan kuumaksi ennen niiden käyttöä. Pakastevihannekset on syytä kiehauttaa ja jäähdyttää myös silloin, kun niitä aiotaan lisätä salaattiin.