Hammassärky on aina hoidettava hammaslääkärin toimesta. Joskus lääkäriin vain ei olosuhteista johtuen pääse heti. Silloin käytetään kipulääkkeitä – tai voi kokeilla ilmaista kotikutoista kikkaa.

Tällä kikalla on pitkät perinteet, ja sitä on myös tutkittu. Esimerkiksi Colchesterissa, Englannissa toimivan Dental Studion hammaslääkäri Stephen Pittin mukaan apu saavutetaan niin, että hierotaan peukalon ja etusormen välistä aluetta käyttämällä toisen käden peukaloa ja etusormea puristusotteessa.

Kivun lievittämisen kannalla oli myös kanadalaistutkimus, jonka mukaan jääpalan asettaminen tälle kyseiselle alueelle voisi vähentää hammassärkyä jopa puolella. Kädestä lähtee tuolloin hermosignaaleja kylmän tunnusta aivoille. Näin ollen suusta aivoihin menevät kipusignaalit voivat tulla häirityiksi.

Peukalon ja etusormen välisen alueen nimiin vannoo toki myös vanha kiinalainen lääketiede ja akupunktio. Aluetta kutsutaan hegu- tai hogu-nimiseksi pisteeksi. Sitä hierotaan päänsäryn, hammassäryn, kuukautiskipujen ja ummetuksen parantamiseksi. Aluetta tulisi kerrallaan hieroa tai puristaa viitisen minuuttia.

Lääkäri Wu Xuefei toteaa Timesille:

-Tämä on kiinalaisen lääketieteen kipulääkityksen tärkein piste. Siitä muodostuu yhteys käsivartta pitkin päähän. Käsivarressa olevien solmukohtien kautta tulee samalla hoidettua kehon muissa osissa olevaa särkyä ja kipua.