Penissyöpä lisääntymässä – nämä oireet kannattaa tunnistaa

0

Miesten syöpäjärjestö Orchid rohkaisee miehiä tutustumaan penissyövän oireisiin. Syöpä on viimeaikaisten tietojen mukaan lisääntymään päin.

Naisten gynekologiset syövät ovat yleisiä, mutta penissyöpä on puolestaan ollut melkoisen harvinainen. Tänä päivänä penissyöpään sairastuu länsimaissa vain yksi sadasta tuhannesta miehestä. Suomessa diagnoosin saa joka vuosi toistakymmentä henkeä. Tulee muistaa, että penissyöpä ei ole sama kuin kivessyöpä, joka on paljon yleisempi, tai eturauhassyöpä.

Penissyövän ennuste ei ole kovin hyvä. Viiden vuoden kuluttua on elossa vain puolet.

Penissyöpään sairastumista edesauttaa papilloomavirus, HIV-tartunta tai jos miehellä on kovin ahdas esinahka.  Myös seksikumppaneiden suuri määrä on nykyisin katsottava riskitekijäksi nimenomaan papilloomaviruksen leviämisen vuoksi.

Penissyövän takia voidaan joutua amputoimaan koko penis. Usein myös kirurginen hoito riittää.

Penissyövälle altistava papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, jossa ei ole käytetty kondomia, sekä suuseksissä tai käsien välityksellä. Tämä edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ihoaluetta, jossa on kondyloomia ja sen jälkeen kosketetaan välittömästi toisen henkilön sukupuolielimiä.

-Tutkimus osoittaa, että syöpämuoto on lisääntymässä. Olisi hyvä tunnistaa oireisto ja hakeutua hoitoon mahdollisimman pian, Orchidin johtaja Rebecca Porta toteaa.

Penissyövän oireita ovat:

– Kivuton kyhmy tai haava peniksessä

– Verenvuoto

– Punainen ihottuma esinahan alla

– Tasaisia ruskehtavia kasvaimia

– Vaikeudet vetää esinahka taakse (ahdas esinahka)

– Esinahan alta tulee pahaa hajua

– Esinahan väri muuttuu

– Nivusalueen imusolmukkeet turvoksissa

Kuva penissyövästä alla. Ellei kuva näy selaimellasi, voit katsoa sen TÄSTÄ LINKISTÄ

Jaa

Kommentoi