Tupakointi on vähentynyt niin miesten kuin naisten keskuudessa. Yksi eroon päässeistä on useissa bändikokonaisuuksissa uraa tekevä muusikko ja rokkari Jouni Viirtala, ”Suomen Elvis”.

Viime vuonna 20–84-vuotiaista miehistä 13 prosenttia ja naisista 10 prosenttia tupakoi päivittäin. Miesten tupakointi on 1980-luvun lopulta vähentynyt. Naisten tupakointi on niin ikään vähentynyt, joskin on pysynyt 2000-luvulla lähes samana.

Tupakka tappaa. Se tiedetään varmasti. Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta. Ja joka viidennessä sydänperäisessä kuolemassa tupakka on tärkein riskitekijä.

Vain tupakoitsija voi tietää kuinka helppoa tai vaikeaa tupakoinnin lopettaminen on. Tupakka nimittäin aiheuttaa sekä psyykkistä että fyysistä riippuvuutta.

Mihin koukku perustuu?

Nikotiini on kova koukuttaja, se kulkeutuu savun tai höyryn mukana hengitysteiden kautta keuhkoihin ja imeytyy verenkiertoon todella nopeasti. Ensimmäiset nikotiinimolekyylit ovat aivoissa jo muutamassa sekunnissa. Säännöllisen tupakoinnin seurauksena nikotiinin sietokyky kasvaa ja tupakointi voi sitä kautta lisääntyä.

Nikotiinilla on mielihyvää aiheuttavia vaikutuksia aivoissa. Nämä vaikutukset yhdessä vieroitusoireiden kanssa ylläpitävät riippuvuutta.

Usein tupakointi liittyy myös vahvasti arjen rutiineihin. Tupakoinnilla reagoidaan tunnetiloihin, tilanteisiin ja paikkoihin. Tupakoimalla vältetään tai siedetään epämiellyttäviä tunteita ja vahvistetaan myönteisiä kokemuksia, ”palkitaan itseämme tupakalla”. Mitä pidempään henkilö tupakoi, sitä enemmän tällaisia tupakointiin liittyviä rutiineja kertyy ja sitä vahvemmaksi psyykkinen riippuvuus kehittyy. Lisäksi ympäristön luomat paineet sekä stressi, väsymys ja näläntunne laukaisevat helposti tarpeen tupakoida.

Tupakointi on myös tapariippuvuutta. Jos poltat keskimäärin 20 savuketta päivässä, tarkoittaa se 200 käden liikettä, 200 imua, 200 suunsuipistusta, 200 mukavaa tunnetta kurkussa ja 200 savukiehkuraa puhallettuna päivän aikana. Samat motoriset liikkeet yli 200 kertaa toistettuina muodostavat opitun liikesarjan. Tapaan liittyy myös tupakkatuotteiden koskettelua, savukkeen sytyttämistä ja mahdollisesti käärimistä.

Kaikki tämä yhdessä tahtoo sanoa, että tupakoinnista muodostuu lihasmuistiin jälki, jonka toistaminen tuo nautintoa. Kukapa meistä haluaisi nautinnoistaan hevin irti? Vaikka tietäisi vaarat.

Elvis elää – nyt pitempään

Yksi irti halunneista ja irti päässeistä on muun muassa Big Jay V -kokoonpanonsa kanssa keikkaileva ”Elvis”, Jouni Viirtala Tuusulasta.

-Ei se ihan helppoa ollut, Jouni tokaisee.

-Ensimmäisen kerran yritin jo vuonna 1996, mutta en onnistunut. Kohdallani voisi sanoa että vasta kuudes kerta toden sanoi. Muistan lopettamispäivän ja tarkan ajan. Se oli 21.7.1997, kello oli puoli kolme aamuyöllä. Heitin silloin puoli askia roskiin, ja siihen jäi.

Jouni teki aivan oikein. Ei ryhtynyt odottamaan, että ”huomenna sitten”, tai ”kunhan nämä poltan”. Kaiken lisäksi hän aloitti elämänmuutoksensa vasten lomaa, ja vaikka tiedossa oli kaikenlaisia pippaloita. Hyviä juttuja ei kannata siirtää eikä lykätä.

-Ensimmäiset viisi vuotta oli jokseenkin hankalaa, mies myöntää. Sitten alkoi helpottaa.

Päätös kuitenkin piti tällä kertaa. Jouni oli päättänyt, että nyt tupakointi saa jäädä, sillä pontimena oli myös ammatillinen kehittyminen. Hän oli aloittanut esiintymisen ja laulamisen vakavemmalla asteella.

-Jo äänen laadun parantamisen vuoksi oli tärkeää lopettaa. Näinhän minä unia tupakasta muutamia vuosia jälkeenpäin. Mutta pikku hiljaa nekin loppuivat. Kyllä sitä sitkeyttä sitten lopulta löytyi, ja se esti sortumiset. Aivan kuten musiikissa – kun jotain päätetään tehdä, niin tehdään sitten kunnolla, Jouni kuvaa.

Hän toteaa, että lopettamisesta on ollut hyötyä monella tapaa.

-Hengitys kulkee paremmin. Korkeat ja matalat äänet paranivat. Haju- ja makuaisti palautuivat normaaleiksi. Paino nousi hetkellisesti, kun ruoka alkoi maistua paremmin. Mutta kyllä savuton elämä hienoa on, suosittelen lämpimästi.

Tänään 8.11. on Tupakasta irti -päiväsi

Jos haluat saada kaiken aina halvemmalla, klikkaa silloin tästä. Toistan: halvemmalla. Aina.