Tämä niksi voi pelastaa henkesi vesillä!

0

Vesiturvallisuutta edistävää ja pelastusliivien merkitystä korostavaa Pelastusliivipäivää vietettiin muutama päivä sitten. Tiesitkö sinä tämän tärkeän neuvon pelastusliivien käytöstä?

Oikein päälle puettujen pelastusliivien merkitys vesiturvallisuudessa on täysin kiistatonta. Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos pelastusliivit olisi puettu oikein päälle ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

Pelastusliivit eivät auta, jos niitä ei ole puettu oikein. Eli:

Jos pelastusliivejä ei pueta päälle tarpeeksi napakasti tai remmejä jätetään auki, veteen joutuessa on riski, että liivit nousevat kasvojen päälle, tajuton henkilö ei käänny selälleen, tajuttoman henkilön kasvot jäävät veteen tai liivit sujahtavat jopa kokonaan pois päältä!

-Pelastusliivien pitäminen mukana, mutta ei päällä tai vain osaksi kiinnitettynä päällä, on sama kuin pyöräillessä pitäisi kypärää roikkumassa tangolla ja päättäisi laittaa sen päähänsä vasta, kun on hätätilanne, tai kypärä olisi päässä, mutta leuan alta remmi ei olisi kiinni, vertaa Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava.

Pelkästään viime kuussa hukkui seitsemän suomalaista. He olivat miehiä.  Alkuvuoden 2018 aikana on hukkunut ainakin 19 henkilöä.

Tampereen Näsijärvellä pelastui kesäkuun alussa nelihenkinen perhe, jonka moottorivene kaatui aallokossa. Perheenjäsenillä oli pelastusliivit päällään, he pystyivät pitämään kaatuneesta veneestä kiinni ja hälyttämään itse apua. Tämäkin tilanne alleviivaa sitä, että hätätilanteessa on enemmän aikaa toimia, kun varustautuminen on kunnossa. Paniikki ei samalla tavalla iske, kun kaikki pysyvät pinnalla ja mukana on vesitiiviisti pakattu puhelin.

JAA TÄMÄ JUTTU, OLE HYVÄ, JOS PIDIT SIITÄ!

Jaa

Kommentoi