Suomessakin hyvin tunnetun kipulääkkeen myyntilupa on peruttu, sille on tehty takaisinveto apteekkeihin ja kuluttajia on kielletty käyttämästä valmistetta. Käyttö tulee välittömästi lopettaa.

Kyse on Litalgin-nimisestä valmisteesta.

Litalginille määrätyistä riskien minimoinnista huolimatta valmisteiden käyttö on yhä aiheuttanut vakavia valkosoluhaittoja. Riskienminimointitoimilla ei ole pystytty estämään erityisesti hyvin nopeasti, jopa vuorokaudessa ja vain muutamien annosten jälkeen kehittyviin valkosoluhaittoihin liittyviä komplikaatioita.

Vaikka agranulosytoosi eli valkosolujen puutos on harvinaista Litalginin käyttäjillä, kyseessä on vakava, jopa kuolemaan johtava haittavaikutus. Litalgin-valmisteiden hyöty-haittatasapainoa on seurattu jatkuvasti ja viimeisimmässä arviossa sen todettiin olevan epäsuotuisa; lääkkeen harvinaisten mutta vakavien haittojen riski on suurempi kuin lääkehoidosta saatava hyöty kivun hoidossa.

Valkosoluhaitat voivat ilmetä hyvin nopeasti

Litalginin vaikuttavina aineina ovat metamitsoli ja pitofenoni. Metamitsoli on tulehduskipulääke, jolla on myös ruuansulatuskanavan kouristuskipuja lievittävää vaikutusta. Pitofenoni on sileää lihasta rentouttava aine. Litalginia on ollut saatavilla tablettina ja injektionesteenä ja sen valmisteyhteenvedon mukaiset käyttöaiheet ovat ruoansulatuskanavan sekä sappi- ja virtsateiden koliikkikivut ja rakkokouristukset.

Haluaisitko saada kaikki tuotteet aina halvimmalla, siis AINA! Klikkaa tästä Hintaopas.fi

Metamitsolin tunnettuna harvinaisena haittavaikutuksena ovat verenkuvamuutokset, pahimmillaan vaarallinen valkosolujen puutos (agranulosytoosi). Kyseessä on yleensä sairaalahoitoa edellyttävä tila, jossa vaikeisiin infektioihin liittyvät komplikaatiot voivat olla hengenvaarallisia.

Agranulosytoosi voi ilmaantua milloin tahansa Litalgin-hoidon aikana.

Metamitsoli on yli 100 vuotta vanha lääkeaine, eikä siitä ole tehty nykyvaatimusten mukaisia teho- ja turvallisuustutkimuksia. Agranulosytoosin riski on ollut tunnettu jo vuosikymmeniä ja metamitsoli on poistettu markkinoilta sen takia monessa maassa, mukaan lukien muut Pohjoismaat. Suomessa Litalginin käyttöä on rajoitettu valkosoluhaittojen takia ja Litalginia on ollut saatavilla ainoastaan erityisten riskienminimointitoimien turvin vuodesta 2017 lähtien.

8 kuollut

Riskienminimointitoimien vaikutusta on seurattu haittavaikutusilmoitusten avulla. Vuodesta 2017 lähtien Litalginin vakavista valkosoluhaitoista on ilmoitettu 1–5 tapauksessa vuosittain.

Ilmoitusten perusteella Litalginin käyttö on yhä aiheuttanut vakavia haittoja osalle lääkkeen käyttäjistä. Riskienminimointitoimien käyttöönoton jälkeen Fimea on vastaanottanut yhteensä 19 ilmoitusta vakavista valkosoluhaitoista. Näistä yhdessä Litalgin-valmisteen oli arvioitu myötävaikuttaneen henkilön menehtymiseen, yksi johti pysyvään vammaan, kolmessa ilmoituksessa potilaan tila oli edellyttänyt tehohoitoa ja 13 ilmoituksessa potilas tarvitsi sairaalahoitoa.

Yhteensä Fimean haittavaikutustietokantaan on tullut 93 ilmoitusta Litalginin käyttöön liittyvästä valkosoluhaitasta vuosina 1976–2024. Näistä kahdeksassa ilmoituksessa potilas joko kuoli haittaan tai sen myötävaikutuksesta.

Haluaisitko saada kaikki tuotteet aina halvimmalla, siis AINA! Klikkaa tästä Hintaopas.fi