Yhdysvaltain terveysviranomainen US Centers for Disease Control and Prevention on kehottanut lopettamaan sähkötupakan käytön ennen kuin voidaan vahvistaa mikä on syynä sairastumisiin ja kuolemantapauksiin johtaneessa epidemiassa.

Maailmalla jo 450 on sairastunut ja viisi kuollut outoon keuhkotautiin, ja kaikki heistä ovat sähkötupakan käyttäjiä. Rintakipua, hengenahdistusta ja yskää aiheuttava tauti on saanut viranomaiset huolestumaan toden teolla. Suomessa tapauksia ei tunneta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa tilannetta.

-Tämä on selkeästi epidemia, joka edellyttää kiireellistä vastausta, toteaa Harvard T.H. Chan School of Public Healthin tutkija David C. Christiani The New England Journal of Medicine -lehden pääkirjoituksessa.

Sairastuneet ovat tämänhetkisen tiedon mukaan käyttäneet sähkötupakoissaan E-vitamiinista johdettua öljyä. Suuri osa sairastuneista sähkötupakoijista oli käyttänyt tetrahydrokannabinolia sisältäviä aineita. Ei ole kuitenkaan selvää, minkä aineen käytöstä nyt raportoidut sairastumiset ja kuolemat johtuvat.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset yrittävät selvittää keuhkotepidemian yhteyksiä sähkötupakan käyttöön ja kehottavat sähkötupakoinnin välttämiseen ennen kuin varmaa tietoa on saatavilla.