Tinder-seikkailija, nämä taudit tarttuvat ilman seksiä!

0

Yleensä seksitaudin tarttumiseen tarvitaan seksikontakti. Ei kuitenkaan aina. Nykypäivän Tinder-treffailijan kannattaa ottaa huomioon vaikkapa nämä:

Herpestä on olemassa kahta eri tyyppiä, jotka aiheuttavat rakkulamaisen infektion huulessa tai sukuelimissä. Nämä virustyypit voivat vaihtaa myös paikkaa huulesta alapäähän. Herpesviruksen voi saada muutenkin kuin seksistä. Nimittäin vaikkapa kaverin huulirasvasta, tai tietenkin pussailusta!

Sukupuolielinten HPV-infektio eli papilloomavirus aiheuttaa visvasyylää eli kondyloomaa, eikä sitäkään voi täysin estää kondomin käytöllä. Sukupuolielinten käsin koskemista on syytä välttää, sillä tartunnan mahdollisuus on olemassa, jos koskee välittömästi omaan sukupuolielimeen. Pettingistä voi siis saada herpeksen pahimmassa kohtaa. Myös solariumeista on raportoitu saadun virusta. Ne olisikin hyvä puhdistaa aina huolellisesti.

Maailmalla erittäin yleinen trikomoniaasi voi tarttua vaikkapa wc-tiloissa ja märkien pyyhkeiden kautta. Siksi on syytä käyttää vieraissa paikoissa omaa pyyhettä. Trikomoniaasin aiheuttaa loiseläin eli parasiitti. Siksi kondomikaan ei ole sataprosenttisen varma, joskin silti hyvä tapa suojautua. Usein tauti aiheuttaa oireita vain miehillä – heillä on havaittu yhteys eturauhasyövän syntyyn. Onneksi trikomoniaasia on Suomessa nykyisin vähän – maailmalla sitä löytyy.

Seksilelut, hammasharja, parta- tai ihohöylä…näidenkin yhteiskäyttöä kannattaa välttää. Pienestä nirhaumasta tai haavasta syntyy yhteys verenkiertoon, ja bakteerit voivat pujahtaa elimistöön.

Jaa

Kommentoi

-->