Yksi merkittävimmistä syistä ummetuksen lisääntymiselle on lasten vähentynyt liikunta.

– Vatsa toimii hyvin silloin, kun liikutaan paljon. Suoli aktivoituu liikkeessä. Tämän päivän lapset liikkuvat liian vähän ja se on hyvin todennäköisesti suurin syy ummetuksen lisääntymiselle. Ennen vastaanotollani varmistin, liikkuuko lapsi tarpeeksi koulun jälkeen. Nyt kysyn, liikkuuko lapsi ollenkaan. Tämä on hyvin huolestuttava kehitys, kommentoi jo 25 vuotta lastentautien erikoislääkärinä toiminut Johanna Immonen.

Toinen tekijä ummetuksen yleistymiselle on ruokavalio.

– Tänä päivänä syödään enemmän sokeripitoista ruokaa ja herkutellaan. Ruokarytmi ei välttämättä ole säännöllinen eikä ruokailla perheen kanssa yhdessä, Immonen jatkaa.

Lapsen ummetus voi pyörittää koko perheen arkea

Ummetus on lisääntynyt Immosen työuran aikana huomattavasti kaikenikäisillä lapsilla pikkuvauvaikäisistä 16-vuotiaisiin.

– Ummetus voi aiheuttaa lapsille vatsakipuja ja kipuja ulostaessa. Lapset alkavat usein kivun takia panttaamaan ulostamista, mikä vain lisää ummetuskierrettä. Jos lapsella on kipuja öiseen aikaan, nukkuminen on levotonta, lapsi on väsymyksen takia päivisin kiukkuinen ja koko perhe on väsynyt. 

Johanna Immonen kertoo, että pahimmillaan lapsen ummetus voi pyörittää koko perheen arkea. 

– Tällaisiakin tapauksia tulee vastaanotolleni, että perheen keskustelujen pääteema kotona on se, onko lapsi saanut kakattua vai ei. Saatetaan joutua esimerkiksi miettimään etukäteen, voidaanko lähteä ruokakauppaan, jos lapsi ei ole vielä sinä päivänä ulostanut, tai mitä tehdään, jos kauppareissulla alkaa kovat kivut.

Milloin kyse ummetuksesta?

Ummetuksesta puhutaan, kun lapsen suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa. Tai jos lapsen uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa.  

–  Normaalisti lapsen vatsan pitäisi toimia 1–2 kertaa päivässä. Vaikeaan ummetukseen voi liittyä myös tuhrimista, Immonen kertoo.

Viime vuosina Immonen on myös huomannut vastaanotollaan lasten närästämisen lisääntymisen. 

– Vaikea ummetus voi aiheuttaa närästystä ja vaikuttaa siltä, että ummetus onkin yleisin närästyksen syypää lapsilla. Lapsi kuvailee närästystä usein kertomalla vain, että on huono olo tai paha olo. Pelkkää närästystä ei pitäisi hoitaa, vaan vatsa pitää saada toimimaan, jolloin närästyskin yleensä helpottaa, huomauttaa Immonen.

Näin hoidat ummetusta kotikonstein:

Näistä vinkeistä moni sopii muillekin kuin lapsille.

  • Arkeen tulisi lisätä paljon monipuolista liikuntaa.
  • Myös juomista tulisi lisätä: aterioiden yhteydessä kannattaa maidon lisäksi juoda vettä. Liiallinen maitomäärä voi ummettaa. 
  • Lapsi tarvitsee kuituja riittävästi: jokaisen tulisi syödä oman nyrkin kokoinen määrä kasviksia, vihanneksia, marjoja tai hedelmiä joka aterialla. Banaania kannattaa välttää, sillä se voi aiheuttaa ummetusta ja närästystä.
  • Lapsen arkiruokavaliosta pitäisi jättää pois sokeripitoiset juomat ja herkut, jotka aiheuttavat herkästi ummetusta ja ovat muutenkin epäterveellisiä.
  • Lapselle tulisi yrittää rakentaa säännöllistä ulostusrytmiä: esimerkiksi noin 20 minuuttia päivällisen jälkeen pieni lapsi viedään potalle ja isompia lapsia kehotetaan käymään vessassa. Usein vatsa oppii uuteen rytmiin muutamissa viikoissa.

– Jos kotikonstit eivät auta muutamassa viikossa, kannattaa lähteä lääkäriin. Mitä kauemmin lapsella on kipuja ja lapsi pidättää, sitä hankalammaksi ummetus muodostuu, Immonen kertoo. 

Lääkärin kanssa kartoitetaan myös lapsen ravitsemuksen ja liikunnan tilanne, sekä tarvittaessa otetaan avuksi turvallinen kuitua sisältävä ulostuslääke. 

– Ummetuksen hoito on pitkäjänteistä ja lääkettäkin yleensä käytetään muutamien kuukausien ajan. Onneksi ummetus on kuitenkin vain ummetusta, taustalla on harvoin muita sairauksia, Immonen lohduttaa. 

Asiantuntija: lastenlääkäri Johanna Immonen, Terveystalo