Yritysjohtaja Kirsti Paakkanen on kuollut.

Asiasta kertoi ensimmäisenä STT. Paakkanen oli kuollessaan 92-vuotias.

Kirsti Paakkasen elämäntarina hakee vertaistaan ja se on monelle suomalaiselle kerrottuna tuttu. Pieneen mökkiin syntyi tyttö, vaikka poikaa oli toivottu. Köyhän kodin lapsi lähti maailmalle matkatavaroinaan vain pahvilaatikko ja omaisuutenaan luja usko itseensä ja lahjakkuuteensa.

Viime vuonna Otavan julkaisema kirja Paakkasesta kertoi karismaattisesta liikenaisesta ja Marimekon pelastajasta, jonka elämä oli täynnä onnenhetkiä mutta myös pettymyksiä. Se oli tie Saarijärveltä Nizzaan, kuten kirja kertoo.

Paakkanen toimi ensin mainosyrittäjäuralla, jonka jälkeen hän osti vuonna 1991 rahavaikeuksiin ajautuneen Marimekon. Paakkasen johtamana siitä kehittyi yksi Suomen menestyneimmistä tekstiili- ja vaatetusalan yrityksistä, suorastaan ikoninen yritys.

Yrittäjänä Paakkanen aloitti tyhjästä. Hän perusti vuonna 1969 Womenan, naisten mainostoimiston johtaen sitä 20 vuotta, kunnes myi sen eteenpäin. Hän ehti jo vetäytyä vuonna 1990 eläkepäivilleen, mutta joutilaisuuteen kyllästyttyään tarttui vielä tilaisuuteen, kun Marimekko tuli myyntiin.

Paakkanen palautti Marimekon juurilleen, Armi Ratian luomaan painettujen kankaiden maailmaan.

Paakkanen muistetaan ansiokkaana yritysjohtajana, koska Paakkasen johtamisfilosofiassa työntekijä ei ollut kustannuskysymys vaan jonka sitoutuminen ja innostus ovat edellytyksenä koko yrityksen menestykselle. Yritysjohtajilta Paakkanen on peräänkuuluttanut suurempaa vastuuta toiminnasta ja työntekijöistä – Marimekossakin talousvaikeudet toivat lomautusvaroituksen johtajille, eivät työntekijöille.

Kirsti Paakkanen sai yrittäjäneuvoksen arvonimen vuonna 1999 ja taiteen kunniantohtorin arvonimen 2006