Ihmisillä on varsin vähän tietoa siitä, voiko antibioottikuurilla käydä juhlimassa tai saako päänsärkyyn pillerin ottaneena lähteä ulos viini-illalliselle.

Nappisääntönä tähän kaikkeen voi lausua, että ensin on syytä selvittää, mikä lääke on kysymyksessä. Toisten lääkkeiden kanssa saa ”bailata” ja toisten ei. Pahimmassa tapauksessa yhteiskäytöstä seuraa maksavaurio.

Kun puhutaan tulehduskipulääkkeistä, jotka sisältävät ibuprofeenia tai ketoprofeenia, voi periaatteessa nauttia alkoholia. Tästä kuitenkin saattaa seurata maha-suolikanavan ärtymistä, eli vatsa voi mennä vaikkapa kuralle tai kipuilla.

Sen sijaan, kun särkylääkevalmisteen vaikuttavana aineena on parasetamoli, on syytä olla tarkkana. Parasetamoli voi pahimmillaan aiheuttaa alkoholin kanssa myrkytystilan tai jopa maksavaurion. Myös satunnaista yhteiskäyttöä pitäisi tämän lääkeaineen kohdalla välttää, eikä parasetamolia suositella ”krapulalääkkeeksi”. Jotkut näkemykset ovat lähteneet viime aikoina siitä, että alkoholi jopa suojaisi parasetamolin maksatoksisilta vaikutuksilta. Kannattaa kuitenkin odottaa pitempiaikaisia tutkimusnäyttöjä

Entä sitten abtibiootit? Yleensä niistä varoitellaan alkoholin kanssa.

Usein kyse on kuitenkin siitä, että antibioottikuuri on täsmälääkitystä, jota ei saa lopettaa kesken tai jättää pillereitä välistä. Ihminen saattaa unohtaa kuurinsa juhliessaan.

Monista antibiooteista ei ole alkoholin kanssa yhdessä käytettynä haittaa.

Mutta jos syöt suoliston ja emättimen tulehdukseen (voidaan käyttää muihinkin infektioihin, esimerkiksi hammasongelmissa) tarkoitettuja antibiootteja, ne voivat aiheuttaa pahaakin jälkeä. Reaktio voi olla niin kutsuttu antabus-reaktio, ja pienikin määrä alkoholia riittää siihen. Alkoholin kanssa ei sovi metronidatsoli (kauppanimenä esimerkiksi Trikozol, Flagyl) ja tinidatsoli (Fasigyn).

Katso aina oman lääkkeesi alkoholisopivuus käyttöohjeista!