Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.
Virtsankarkailu
Olen 68 v nainen, synnytin nuorena neljä lasta. Kärsin nyt virtsankarkailusta, en vain kykene enää pidättämään. Kannattaako minun ensin yrittää laihduttamista, vaikka viisi kiloa ja käyttää Vagifemiä ennen lääkäriin menoa? Olen 170 cm pitkä ja painan 81 kg. Auttaisiko se vaivaan? En millään haluaisi mitään kajoavia toimenpiteitä.
Mummo
Naisten virtsankarkailu on yleinen ja elämänlaatua heikentävä sairaus, jonka ilmaantuvuus lisääntyy iän myötä. Myös ylipaino, synnytykset, lantion alueen laskeumat, ummetus, tupakointi ja toistuva voimakasta ponnistelua vaativa liikunta altistavat virtsankarkailulle. Lisäksi diabeetikoilla on lievästi tervettä väestöä suurempi riski virtsankarkailuvaivalle ja myös neurologisissa sairauksissa ongelma ilmenee usein. Toki lantionpohjalihasten kuntokin vaikuttaa vaivan ilmaantumiseen. Hyvä lantionpohjalihasten kunto on vaivalta suojaava tekijä.
Virtsankarkailua voidaan ehkäistä painonhallinnalla, tupakoimattomuudella, lihaskunnon ylläpidolla ja ummetuksen hoidolla. Siihen, miten virtsankarkailua kannattaa hoitaa ennaltaehkäisevien toimenpiteiden lisäksi, vaikuttaa se, minkä tyyppisestä virtsankarkailusta on kyse. Virtsankarkailun tyypit ovat ponnistusvirtsankarkailu, pakkovirtsankarkailu, sekatyyppinen virtsankarkailu ja ylivuotovirtsankarkailu.
Ponnistusvirtsankarkailussa vaiva ilmenee fyysisessä rasituksessa tai esimerkiksi yskiessä tai nauraessa. Vaivaa hoidetaan ensisijaisesti lantionpohjan fysioterapeuttisella harjoittelulla lihaksia vahvistaen. Pakkovirtsankarkailussa rakkolihas on yliaktiivinen ja virtsankarkailua ilmenee, kun pakottava virtsaamishätä tulee äkkiseltään. Vaivan taustalla voi olla hermoston ongelma tai kyseessä voi olla ns. psykosomaattinen oire, jonka ilmaantumiseen psyykkiset tekijät vaikuttavat. Vaivan hoitoon on olemassa tablettilääkehoitoja ja myös mainitsemasi paikallisestrogeeni voi auttaa. Lievässä pakkovirtsankarkailussa voi saada tuloksia myös sillä, että kouluttaa rakkoaan pikkuhiljaa virtsaamisvälejä pidentäen. Ylivuotovirtsankarkailussa kyse on rakon tyhjenemisen häiriöstä, jonka taustalla voi olla kasvain tai neurologinen sairaus, ja tämän vaivan hoito on ensisijaisesti erikoissairaanhoidossa.
Painonpudotus on järkevää ja Vagifemiäkin voit kokeilla, mutta suosittelen, että hakeudut jo tässä vaiheessa lääkärin arvioon, jotta saat asianmukaiset ohjeet itsehoitoon ja fysioterapiaan ja lääkehoidon tarve arvioidaan. Lisäksi tärkeää on se, että poissuljetaan mahdolliset muut sairaudet vaivan taustalta.
Pään näpyt
Minulla on päässä väliin, ei aina, siis päänahassa, sellaista punoitusta. Parturi tästä mainitsee. Välillä nousee sellaisia pieniä nystyröitä, tai pahkuroita. Voisiko tämä olla jotain taliköhnää, olen sellaisesta lukenut. Olen laittanut käsidesiä niihin, niin se on auttanut aika hetikin niihin nystyihin. Niitä ei kutita. Tekisi kuitenkin mieli repiä niitä. Onko jotain millä tämmöisen voisi kokonaan parantaa, esimerkiksi onko ruokavaliolla merkitystä? Tai sillä että pitää hiuksiaan lyhempänä?
Nuorimies
Kyseessä voi hyvinkin olla tali-ihottuma, jota kutsutaan myös taliköhnäksi tai seborrooiseksi ekseemaksi. Sen syynä on liiallinen talineritys ja ihon normaaliflooraan kuuluvan Malassezia-hiivan lisääntyminen ja sen aiheuttama talin härskiintyminen, mikä ärsyttää ihoa. Oireena on ihon punoitus, johon tavallisesti liittyy hilseily, ja iholla voi olla myös karvatupentulehdus, joka ilmenee pahkuroina/nystyröinä. Oireet ilmenevät tavallisesti alueilla, joissa on paljon talirauhasia, eli hiuspohjassa, kasvoilla, rintakehällä, selässä tai genitaalialueella.
Aikuisilla taipumus tali-ihottumaan on usein pysyvä, joten täysin parantavaa hoitoa ei siihen ole. Oireita voidaan kuitenkin tehokkaasti hoitaa. Päänahan taliköhnän hoitoon kuuluu hiusten pesu tarpeeksi usein, tarvittaessa päivittäin, mikä pitää hiuspohjan puhtaana talista ja mikrobeista. Apteekeissa on reseptivapaita lääkeshampoita, esim. ketokonatsolishampoot, jolla päänahka pestään muutaman kerran viikossa 2 – 4 viikon ajan, sen jälkeen harvemmin ja tarvittaessa kuurin voi myöhemmin toistaa. Jos päänahassa on hilsettä, sen poistoon voidaan käyttää salisyylihappopitoista voidetta tai liuosta. Ihon tulehdusta rauhoittamaan voi käyttää reseptivapaata hydrokortisoniliuosta 1 – 2 viikon ajan. Myös vahvempia kortisoniliuoksia on olemassa, mutta niihin tarvitsee reseptin.
Hiusten lyhyenä pitäminen helpottaa päänahan puhtaana pitämistä, ja siten se voi auttaa taliköhnän kurissa pitämistä. Ruokavaliossa kannattaa välttää sokeripitoisia tuotteita, mutta pelkkä ruokavaliomuutos ei vaivaa paranna.
Voiko nälkä ollakin janoa?
Rupesin miettimään sellaista että kun sokeritaudin kohdalla puhutaan että janottaa, janottaa ja janottaa ne ensioireet. Niin mulla on olleet sokerit mittauksissa 6,4 – 6,9, siis paastosokerit (olen mitannut tuttavan luona). Ja minua ei janota. Sen sijaan joskus aika paljon nälättää. Niin voiko se jano ollakin naamioitunut näläksi? Voiko se päättymätön nälän tunne ollakin puhkeavan diabeteksen oireita?
Sampo L
Sokeritaudissa lisääntynyt jano johtuu kohonneesta verensokerista ja liian sokerin erittymisestä virtsaan, mikä samalla vetää mukanaan nestettä elimistöstä ja kuivattaa elimistöä, mistä seuraa janon tunne. Kyse on siis elimistön nestehukasta, jota kompensoidaan juomalla.
Diabetekseen liittyvä jano ei siis voi olla naamioituna näläksi. Diabeteksen puhkeamista voi kuitenkin edeltää se, että henkilö alkaa kärsiä reaktiivisesta hypoglykemiasta. Se on ilmiö, jossa syömisen jälkeen verensokeri laskee 2 – 4 tunnin päästä voimakkaasti ja matala verensokeri voi aiheuttaa heikotusta, nälän tunnetta, väsymystä ja vapinaa. Eli ”päättymätön nälän tunne” voi olla diabeteksen puhkeamista ennakoiva oire.
Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana
Kysy lääkäriltä!
Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.
Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.
Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.
Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:
Henna Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja seuraavan kerran Tampereella 27.9., 2.10. ja 9.10. ja Helsingissä 25.9 sekä Kouvolassa 20.-21.11. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa niin perinteiselle lääkärivastaanotolle kuin esteettisen hoidon vastaanotollekin. Ajanvarauslinkki alla: