Haimasyöpä on yksi vaikeimmin hoidettavista syöpätyypeistä. Sen ennuste on heikko etenkin silloin, kun tauti havaitaan vasta levinneessä vaiheessa.

Kyseessä on syöpä, joka saa alkunsa haiman soluista – useimmiten haiman eksokriinisistä soluista, jotka vastaavat ruoansulatusentsyymien tuotannosta. Yleisin muoto on haiman duktaalinen adenokarsinooma.

Miten haimasyöpä syntyy?

Tarkkaa yksittäistä syytä ei useinkaan tunnisteta, mutta tunnettuja riskitekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi, krooninen haimatulehdus, pitkäaikainen tyypin 2 diabetes, ylipaino sekä perinnöllinen alttius, esimerkiksi BRCA2-mutaatio. Osalla potilaista ei kuitenkaan ole mitään tunnistettavaa riskitekijää.

Haimasyövän ensisijainen hoito on leikkaus, mutta vain noin 15–20 prosenttia potilaista on diagnosointihetkellä leikattavissa. Tällöin käytetään usein niin kutsuttua Whipplen leikkausta (haiman pään poistaminen).

Leikkausta seuraa usein solunsalpaajahoito eli kemoterapia. Mikäli kasvain on levinnyt, hoito on oireenmukaista ja pyrkii pidentämään elinaikaa ja lievittämään oireita. Ennuste on valitettavasti edelleen heikko: viiden vuoden elossaololuku on Suomessa noin 10 prosentin luokkaa.

Salakavala tauti

Haimasyöpä tunnetaan erityisesti siitä, että se etenee usein huomaamatta. Se voi kasvaa pitkään ilman merkittäviä oireita, ja leviäminen läheisiin elimiin – kuten maksaan ja vatsakalvoon – tapahtuu herkästi. Tämä selittää osaltaan sen, miksi syöpä usein havaitaan myöhään.

Tiesätkö mikä on My Dream Day

Tässä kuitenkin 7 oiretta, jotka kannattaa tarkistuttaa.

Selittämätön, ylävatsalle tai selkään säteilevä kipu

Painonlasku ilman syytä

Keltaisuus eli ihon ja silmien kellertyminen

Uusi tai paheneva diabetes (erityisesti ilman ylipainoa)

Ruokahaluttomuus ja pahoinvointi

Tummavirtsaisuus ja vaalea uloste

Selittämätön uupumus tai yleinen voimattomuus

Sukella tästä My Dream Day -juhlahumuun ja tutustumaan tuotteisiin!

Teksti: Timo Palonen

Lähteet: Terveyskirjasto, Prevention, Mayo Clinic