Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä, arvostelee ihmisoikeusjärjestö Amnesty.
Amnestyn tuore Money Calls the Shots -raportti osoittaa, että lääkeyhtiöt myivät rokotteita kalliilla hinnalla ja suosivat toimituksissa vauraita maita. Lääkeyhtiöt lobbasivat aktiivisesti immateriaalioikeuksien väliaikaisia joustoja vastaan ja kieltäytyivät jakamasta rokoteteknologiaa. Näin lääkeyhtiöt hidastivat rokotekattavuuden kasvua ja hankaloittivat rokoteannosten oikeudenmukaista jakelua.
Vuonna 2021 Pfizerin, BionTechin ja Modernan tuottoennuste nousi 54 miljardiin euroon. Silti ne toimittivat alle kaksi prosenttia rokoteannoksista matalan tulotason maihin. Kiinalaisyrityksistä Sinovac toimitti 0,4 prosenttia ja Sinopharm 1,5 prosenttia rokoteannoksista matalan tulotason maihin.
Johnson & Johnson ja AstraZeneca suoriutuivat astetta paremmin. Noin 50 prosenttia yritysten rokoteannoksista meni matalan tulotason ja matalan keskitulotason maihin – joskin osa näistä annoksista oli lahjoituksia, eikä myytyjä rokotteita.
Molemmat yritykset kuitenkin kieltäytyvät jakamasta rokoteteknologiaansa Maailman terveysjärjestön koordinoimien ohjelmien kautta. Tähän saakka molemmat yritykset ovat myyneet koronarokotteita ilman voittoa, mutta nyt ne ovat luopumassa toimintatavasta, vaikka pandemia jatkuu edelleen.
-Huolimatta lääkeyhtiöiden saamasta miljardien eurojen julkisesta rahoituksesta, niiden ahneus menee yhä ihmisoikeuksien edelle. Yli 5,6 miljoonaa ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, mutta voitot painavat silti lääkeyhtiöille enemmän, sanoo Amnestyn Suomen osaston asiantuntija Mariko Sato.
-Lääkeyhtiöiden vastuuttoman toiminnan tuloksena vain neljä prosenttia ihmisistä matalan tulotason maissa on saanut täyden rokotesuojan. Jotta pandemia saadaan päättymään, on lääkeyhtiöiden muutettava toimintatapaansa. Rokotteita on toimitettava niitä tarvitseviin maihin siten, että Maailman terveysjärjestön asettama 70 prosentin rokotekattavuuden tavoite tälle vuodelle saavutetaan kaikissa maissa, Mariko Sato jatkaa.