Sampo Kaulanen kertoo sosiaalisessa mediassa joutuneensa viime viikonlopun Helsingin-reissullaan lääkäripäivystykseen.
Kaikki sai alkunsa siitä, kun hänen alavatsassaan tuntui jomotusta. Lopulta nousi kuume, ja pian oireet pahenivat. Hän kertoo alkaneensa täristä oudolla tavalla.
Lääkäri teki diagnoosin divertikuliitista. Mies lähti vastanotolta pari antibioottireseptiä taskussaan.
-En ollut aikaisemmin kuullutkaan siitä (divertikuliitista), Kaulanen toteaa Iltalehdelle.
Hän mainitsee lehdessä, että hänelle tehdään myöhemmin kolonoskopia, eli paksusuoli tullaan tähystämään. Näin varmistetaan tarvitaanko lisätoimenpiteitä ja onko suolistossa kasvaimia.
– Lääkärit eivät tietenkään uskalla heti kertoa pahimpia mahdollisia skenaarioita, Kaulanen pohtii.
Tilanne on pysäyttänyt nelikymppisen bisnesmiehen, joka rakentaa parhaillaan lomakylää Lappiin myytyään sukupolvien kauppabisneksen. Terveyttä hän ei enää pidä itsestään selvyytenä. Myös kuvitelma siitä, että on ikuisesti nuori mureni tämän diagnoosin myötä.
– Kyllä elintapojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Se on sitten v-ttumaista, kun terveysongelmista alkaa tulemaan lasku. Eihän sitä tiedä, jos vaikka kehittyisi syöpä – se olisi paljon vaikeampi hoitaa.
Mikä on divertikuliitti, entä divertikuloosi?
Divertikuloosi tunnetaan nimellä umpipussitauti. Paksusuolen seinämään voi muodostua pullistumia eli diverttikeleitä, ja kun niitä on paljon, puhutaan divertikuloosista.
Umpipussitulehdus eli divertikuliitti puolestaan syntyy, kun umpipussitautiin liittyy tulehdus. Se on usein kivulias tila, ja vaarallinenkin.
Divertikuloosille altistaa ikä ja vähäkuituinen ruoka sekä ummetus.