Magnesiumlisistä puhutaan paljon mediassa, mutta totuus on se, että valtaosa suomalaisista ei tarvitse niitä.
FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan 85 prosenttia miehistä ja 88 prosenttia naisista saa magnesiumia ravinnostaan suositusten mukaisesti. Naisille suositus on 280 milligrammaa ja miehille 350 milligrammaa päivässä.
Magnesiumia saadaan monipuolisesti tavallisista ruoista, kuten viljatuotteista, lihasta, kananmunista, maitovalmisteista ja kasviksista.
Iltalehden (maksumuurin takana) haastatteleman ravitsemusterapeutti Lotta-Emilia Tarvaisen mukaan puutostilat johtuvat usein nesteenpoistolääkkeiden, runsaan alkoholin käytön, huonosti hoidetun diabeteksen tai pitkittyneen ripulin seurauksena. Hoitamaton keliakia voi myös heikentää magnesiumin imeytymistä.
Seksuaaliterveys on tärkeä asia – uskallatko kurkistaa ja tutustua?
Lievä magnesiumin puutos on yleensä oireeton, mutta vaikeampi puutos voi aiheuttaa väsymystä, oksentelua, lihasvapinaa ja kouristuksia. Lievät puutokset hoidetaan suun kautta otettavilla valmisteilla, vakavat sairaalassa suonensisäisesti annettavalla magnesiumilla.
Entä ne kuuluisat krampit – moni käyttää niihin
Magnesiumin vaikutuksesta esimerkiksi lihaskramppeihin ei ole vahvaa tutkimusnäyttöä, Iltalehden asiantuntija kertoo. Magnesiumsitraatti on valmisteista parhaiten imeytyvä muoto, mutta terveillä ihmisillä lisäravinteet eivät ole tarpeen.
Munuaisten vajaatoimintaa sairastavien on kuitenkin oltava varovaisia, sillä ylimääräinen magnesium voi kertyä elimistöön ja aiheuttaa vakavia oireita.