Tänään iltapäivällä jäjestettiin eduskuntatalon portailla Helsingissä ”Seis lukupuutto!” -niminen mielenilmaus, jonka tarkoituksena oli kiinnittää huomiota suomalaisten heikkenevään lukutaitoon.

Mielenilmauksen järjesti Suomalainen Kirjakauppa yhdessä useiden yhteistyökumppaneiden kanssa – niitä olivat Aivoliitto, Into Kustannus, Kirjakauppaliitto, Lukukeskus ja Helsingin Kirjamessut. Tapahtuman aikana osallistujat istuivat ja lukivat Eduskuntatalon portailla, ja tilaisuuden yhteydessä luovutettiin eduskunnalle vetoomus suomalaisten lukutaidon ja mielen hyvinvoinnin puolesta.

Ilmaus ”lukupuutto” on sanaleikki, joka viittaa lukemisen vähenemiseen ja sen uhkaan yksilön ja yhteiskunnan kannalta. Mielenilmauksen tavoitteena on pysäyttää tämä kehitys ja edistää lukemisen merkitystä.

Netti vie voiton



​Suomalaisten lukutaito on viime vuosina kehittynyt kaksijakoisesti: aikuisten lukutaito on kansainvälisesti huipputasoa, mutta lasten ja nuorten lukutaito on heikentynyt merkittävästi.

Seksuaaliterveys on tärkeää – katsopa tänne jos uskallat!

PISA 2022 -tutkimuksessa suomalaisten yhdeksäsluokkalaisten lukutaito laski viidenneksi eniten kaikista vertailumaista. PIRLS 2021 -tutkimuksessa neljäsluokkalaisten lukutaito heikkeni merkittävästi. Lukutaito on laskenut kaikissa sosioekonomisissa ryhmissä ja molemmilla sukupuolilla. Vanhempien lukutottumuksilla on merkittävä vaikutus lasten lukutaitoon, mutta vanhemmat lukevat aiempaa vähemmän.

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimusten mukaan 10–14-vuotiaiden päivittäinen lukemiseen käyttämä aika on vähentynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä. Vuonna 2010 nuoret lukivat keskimäärin 31 minuuttia päivässä, mutta vuonna 2020 lukemiseen käytettiin enää 17 minuuttia päivässä. Tämä muutos on osittain seurausta siitä, että lukeminen ei ole pärjännyt kilpailussa muiden ajanvietteiden, kuten digitaalisen median ja nettipelaamisen, kanssa.

Digitaalisen median, erityisesti sosiaalisen median ja nettipelaamisen, lisääntynyt käyttö on vähentänyt nuorten kiinnostusta perinteiseen lukemiseen. Tilastokeskuksen yliaktuaari Juha Haaramon mukaan nuorilla naisilla sosiaalinen media vie aikaa lukemiselta ja nuorilla miehillä ja pojilla digitaalinen pelaaminen.