Syöpätapaukset ovat lisääntyneet. Sanotaan, että joka kolmas tulee sairastumaan elämänsä aikana syöpään. Jokaisen lähipiirissä on syöpään sairastunut.

Viime päivinä syöpäuutiset ovat tavoittaneet meitä kertomalla 27-vuotiaan tv-kasvo Janita Lukkarisen lymfoomasta, 27-vuotiaan fitness-valmentaja Janni Hussin sarkoomasta, poliitikko Sari Essayahin, 52, rintasyövästä ja 36-vuotiaana kuolleen hiihtäjä Mona-Lisa Nousiaisen pitkäaikaisesta sairaudesta.

Tuntuu siltä, että asiantuntijoiden toteama siitä, että syöpien lisääntyminen johtuisi väestön ikääntymisestä, siitä että elämme kauemmin, ei pidä paikkansa. Nuoret saavat syöpiä, ja keski-ikäiset, siinä missä vanhatkin.

Mistä tämä oikein johtuu? Onko jossain salatusti posahtanut ydinvoimala? Syömmekö me jalosteita, jotka tekevät meidät syöpäsairaiksi?

Patenttivastauksia on vaikea löytää. Totuus on kuitenkin se, että kymmenen vuoden päästä meillä lienee 11 000 syöpätapausta enemmän kuin vuonna 2013. Syöpään sairastuu nykyisellään yli 30 000 ihmistä vuodessa. Miesten uusien syöpätapausten määrä kasvaa 37 prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2030. Naisten syöpätapausten määrä kasvaa samassa ajassa 29 prosenttia.

Melanooman lisääntyminen selittää jonkin verran syöpätapauksia. Rusketusta otetaan huolettomasti, paletaan. Vapaa-aikaa on enemmän, matkailu on lisääntynyt.  Lasten ihon palamiseen ei ennen suhtauduttu kovin vakavasti, ja siitä maksetaan tulevaisuudessa ja nyt.

Rintasyövän lisääntymistä selittävät elintavat ja hormonitoiminta.

– Mitä pidempi aika on kuukautisten alkamisesta menopaussin alkamiseen, sitä suurempi on sairastumisriski. Kuukautiset alkavat tytöillä entistä varhemmin, sillä tytöt kehittyvät tietyn painoisiksi entistä varhemmin, Suomen syöpäyhdistyksen pääsihteeri Sakari Karjalainen on todennut Iltalehdessä.

– Myös se vaikuttaa, missä iässä saa ensimmäisen lapsensa. Mitä iäkkäämpänä synnyttää esikoisensa sitä suurempi riski on sairastua rintasyöpään.

Miehet ja naiset

Fakta on, että ikävakioituna miesten syöpäilmaantuvuus ei ole 50 vuoden aikana juurikaan muuttunut. Sen sijaan yksittäisissä syövissä on suuria muutoksia. Eturauhassyöpä, suolistosyövät, virtsarakon syöpä, munuaissyöpä ja melanooma ovat selvästi lisääntyneet. Sen sijaan mahasyöpä, kurkunpääsyöpä ja huulisyöpä ovat selvästi vähentyneet. Keuhkosyöpä ensin lisääntyi 1970-luvulle saakka, sitten se on vähentynyt.

Miksi näin? Sitä ei voi tietää, on vain arvailuja ja viitteitä. Eturauhassyöpä ja suolistosyövät ovat niin kutsuttuja ”elintasosyöpiä”, ne ovat yleisempiä ylemmissä sosiaaliryhmissä, ja yksi selittävä ero voisi olla ravinto. Melanooma liittyy selvästi auringonottoon ja ihon palamiseen ja on siten elintasosyöpä. Munuaisten ja virtsarakon syövät voisivat periaatteessa liittyä teollisuuskemikaaleihin ja työaltistukseen, mutta ne liittyvät myös tupakointiin.

Naisten suurin lisääntynyt syöpä on rintasyöpä. Muita lisääntyneitä ovat suolistosyövät, keuhkosyöpä ja ihomelanooma. Mahasyöpä, kohdunkaulasyöpä ja ruokatorven syöpä ovat selvästi vähentyneet. Rintasyöpä liittyy vähälapsisuuteen, aikaistuneeseen sukukypsyyteen ja myöhentyvään ensisynnytys- ja vaihdevuosi-ikään, samoin kuin ylipainoisuuteen ja liikunnan vähyyteen.

Vaikka syövän ilmaantuvuus kasvaa, yhä harvempi kuitenkin kuolee syöpään, sillä hoidot ovat kehittyneet ja monet vakavammat syövät harvinaistuneet.

 

Lähteenä: Terveyskirjasto