Saunomista on perinteisesti pidetty suomalaisena keinona edistää terveyttä ja hyvinvointia.

Moni turvautuu löylyihin myös flunssan iskiessä toivoen höyryn ja lämmön tuovan helpotusta.

Mutta onko tästä todella hyötyä – vai voiko saunominen sairaana olla jopa vaarallista?

Asiantuntijat suhtautuvat asiaan varauksella. Vaikka saunan lämpö voi tuntua miellyttävältä, flunssan hoidossa sen hyödyt ovat kyseenalaisia. Tutkimustieto ei anna asiaan yksiselitteistä vastausta. Missä on suomalainen saunatutkimus aiheesta, sitä odotellessa…

Pahimmillaan sydänlihastulehdus

HUSin lastenklinikan entinen ylilääkäri, professori Lasse Viinikka on saunamiehiä. Hän on Suomen saunaseuran kunniapuheenjohtaja.

Viinikka on pitkään varoittanut saunomisen vaaroista flunssan aikana. Hänen mukaansa flunssainen saunoja voi saada riesakseen sydänlihastulehduksen, jos sairastunutta kehoa rasitetaan – ja saunominen lasketaan elimistölle jonkinlaiseksi koetukseksi.

– Sairaana ei pidä mennä saunaan, oli kuumetta tai ei, Viinikka on todennut jyrkästi.

Sydänlihastulehdusriskin vuoksi flunssassa ei suositella myöskään urheilua. Saunominen voi vastata Viinikan mukaan kevyttä urheilusuoritusta: sydämen syke nousee ja elimistö rasittuu.

Toinenkin lääkäri samoilla linjoilla

Työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta on samoilla linjoilla.

Ellet jo tiedä, mikä on Ekolla, kurkista tänne!

– Aiheesta ei valtavasti ole tutkittua tietoa, mutta se on selvää, että korkeassa kuumeessa ei ole syytä mennä saunaan, Vänni kommentoi Iltasanomille.

Hänen mukaansa lämpö voi kyllä helpottaa nivelkolotuksia ja höyry kosteuttaa limakalvoja, mutta yleisvoinnin tulisi olla hyvä. Vänni huomauttaa myös, että moni uskoo virheellisesti kehon lämpötilan nousun löylyissä nopeuttavan paranemista – näin ei kuitenkaan ole. Pikkuflunssassa hän itse kertoo saunovansa.

Saunomiseen ei voi antaa yksiselitteistä suositusta.

Tutkimus: säännöllinen saunominen ehkäisi flunssaa

Vaikka saunomisesta ei ole tutkittua hyötyä akuutissa flunssassa ja se voi olla jopa riski, säännöllinen saunominen pitkässä juoksussa saattaa vähentää sairastumisriskiä.

Itävaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että säännöllisesti saunovat henkilöt sairastuivat flunssaan noin 30 prosenttia harvemmin kuin ne, jotka eivät saunoneet. (Terveyskirjasto, 2023).

Tutkimuksessa oli kuitenkin rajoitteita: koehenkilöt eivät olleet satunnaistettuja, ja flunssadiagnoosit perustuivat osin osallistujien omiin arvioihin. Lisäksi ei ole osoitettu, millä biologisella mekanismilla saunominen mahdollisesti vähentäisi flunssien määrää.

Yhteenvetona voidaan todeta, että saunomisesta voi olla hyötyä flunssien ehkäisyssä, mutta sairaana löylyihin kannattaa suhtautua varauksella – ja erityisesti kuumeessa pysytellä poissa lauteilta.

Ellet jo tiedä, mikä on Ekolla, kurkista tänne!