Huolettaako missä kunnossa hampaasi ovat kesän jäljiltä? Kesällä kun tulee herkästi herkuteltua ja naposteltua tavallista enemmän.
Silloin maistuvat monet terveellisinäkin pidetyt herkut, kuten vaikkapa marjat ja maustetut kivennäisvedet. Tiheästi naposteltuna nämäkin kuitenkin ovat hampaille haitallisia. Listasimme kolme asiaa, jotka huomioimalla voit parantaa hampaidesi hyvinvointia heti tästä päivästä eteenpäin.
1. Taltuta ientulehdus
Varma merkki ientulehduksesta on verenvuoto. Vuodon lisäksi ikenet voivat punoittaa, olla turvonneet tai suussasi voi olla paha maku tai haju. Kun harjaat hampaitasi tai puhdistat hammasvälejä ja huomaat verenvuotoa tai arkuutta ikenissä, älä pelästy ja peräänny vaan jatka pesemistä. Se hammasväli on juuri se, jota nyt kannattaakin puhdistaa.
2. Muista fluorin tärkeys
Fluori on ase kariesta vastaan. Hampaat tulee pestä fluorihammastahnaa käyttäen kaksi kertaa päivässä: aamulla ennen aamupalaa ja illalla nukkumaan mennessä. Fluori pysäyttää bakteerien etenemisen ja voi korjata jo syntyneitä vaurioita. Varsinaisen kariesvaurion eli reiän hampaassa voi kuitenkin hoitaa vain hammaslääkäri.
3. Minimoi happohyökkäykset
Happohyökkäys iskee lähes joka kerta, kun syömme ja juomme, ja sen mukanaan tuomat bakteerit ovat juuri karieksen ravintoa. Fluorin ohella sylki pystyy korjaamaan happohyökkäysten haittoja noin 5-6 kertaa päivässä. Siispä kannattaa pitää huolta säännöllisestä ateriarytmistä. Happohyökkäyksen voi katkaista aterian jälkeen ksylitolipastillilla tai -purukumilla tai kalsiumilla eli esimerkiksi palalla kovaa juustoa tai kulauksella maitoa.
Koko suun terveystarkastus
Jos kuitenkin epäilet, että omahoidon toimenpiteet kotona eivät riitä, kannattaa olla yhteydessä hammaslääkäriin. Hammastarkastuksessa saat kattavan käsityksen siitä, mitä suullesi kuuluu.
Hammaslääkäri Kaj Karlsson toteaa, että hammastarkastuksessa ei oikeastaan ole kyse pelkästä hammastarkastuksesta, vaan koko suun terveystarkastuksesta:
”Tarkastuksessa tutkitaan toki ne hampaat mutta myös ikenet, suun limakalvot sekä purenta. Monessa paikassa on lisäksi erikoisuutena PerioSafe -sylkitesti, joka kertoo vielä tarkemmin piilevistä iensairauksista.”
Suun tulehdustilat ja sairaudet vaikuttavat ihmisen koko yleisterveyteen, siksi on hyvä puhua juuri terveystarkastuksesta. Tarkastus kannattaa tehdä, vaikkei mitään vaivoja havaitsisikaan, sillä niin ientulehdus kuin reiätkin voivat lymytä suussa täysin oireettomina pitkän aikaa. Kun suu tarkastetaan säännöllisesti, mahdollisiin ongelmiin voidaan tarttua nopeasti ja hyvissä ajoin. Lisäksi hammaslääkäri voi neuvoa juuri sinulle sopivat tekniikat suun omahoitoon kotona.