Juontaja ja yrittäjä Lauri Salovaara on kertonut kuulumisiaan Ilta-Sanomissa. Salovaara, joka sairastaa nivelreumaa, kertoo sairauden oireiden pahentuneen. Hänen on nyt ollut tarpeen turvautua kävelykeppiin.
– Kunto ei ole koskaan ollut näin huono, mutta olen palautunut aiemminkin. Voihan se olla, että nivelissä on mennyt jo jotain rikki, mutta olen luottavainen, että taistelen tästäkin itseni kuntoon, Salovaara, 46, sanoo haastattelussa.
Oireiden paheneminen alkoi hänen mukaansa syksyllä tehdyn etelänmatkan aikana. Polviin kertyi nestettä, joka punkteerattiin pois. Lisäksi hän sai kortisonia.
Kävelykepistä oli vain haittaa
Salovaara kertoo hankkineensa kävelykepin, mutta joutui pian jättämään sen pois, koska keppi rasitti kipeää kättä. Reuma vaikuttaa hänen mukaansa myös leukaniveliin, mikä vaikeuttaa suun avaamista. Rollaattorin hankinta on ollut hänellä harkinnassa.
– Ajatus on ollut mielessä, eikä vain puolitosissaan vaan välillä vähän enemmänkin tosissaan, hän toteaa.
Salovaaran tilanne on onneksi nyt vähän helpottanut, sillä hänen lääkitystään on muutettu, ja vointi on parantunut.
Syöpäepäilyt säikyttivät
Salovaara paljastaa Ilta-Sanomien haastattelussa, että hänellä oli syksyllä myös syöpäepäilyjä. Häneltä löydettiin kaksi luomea, joita epäiltiin melanoomaksi. Tilanne oli vakava, ja hän Lauri kertoo jopa päivittäneensä testamenttinsa epävarmuuden keskellä.
Odottavan aika oli pitkä. Onneksi hän selvisi säikähdyksellä. Miehellä on ollut melkoinen vuosi. Hän oli häthätää ajaa eläinkolarin, parisuhdetta on koeteltu ja yrityskuviotkin ovat kokeneet paljon haasteita.
Mies on kuitenkin kertonut, ettei aio luovuttaa haasteiden edessä.
Mikä nivelreuma on, miten sitä hoidetaan?
Nivelreuma on pitkäaikainen autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä hyökkää omia nivelkudoksiaan vastaan aiheuttaen tulehdusta. Sairaus ilmenee tyypillisesti nivelten kipuna, turvotuksena ja jäykkyytenä, erityisesti aamuisin. Yleensä oireet alkavat pienissä nivelissä, kuten sormissa ja varpaissa, ja voivat edetä suurempiin niveliin. Sairaus voi alkaa missä iässä tahansa, mutta yleisimmin se puhkeaa keski-iässä, noin 30–50 vuoden iässä, ja naiset sairastuvat useammin kuin miehet.
Nivelreuma diagnosoidaan lääkärin kliinisen arvion, potilaan oirekuvan ja laboratoriokokeiden avulla. Verikokeissa tutkitaan muun muassa reumatekijää (RF) ja anti-CCP-vasta-aineita, jotka voivat viitata sairauteen. Lisäksi voidaan tutkia tulehdusarvoja, kuten CRP:tä ja laskoa (senkka). Kuvantamistutkimuksilla, kuten röntgen-, ultraääni- tai magneettikuvauksella, voidaan havaita nivelvaurioita ja tulehduksen merkkejä.
Nivelreuman hoito perustuu lääkitykseen ja kuntoutukseen. Taudin perushoitoon kuuluvat reumalääkkeet, kuten metotreksaatti ja muut immunosuppressiiviset lääkkeet, sekä tarvittaessa kortisoni ja tulehduskipulääkkeet oireiden lievittämiseksi. Biologiset lääkkeet ovat tehokas vaihtoehto vaikeammissa tapauksissa. Fysioterapia ja säännöllinen liikunta auttavat ylläpitämään nivelten liikkuvuutta ja lihasvoimaa.
Nivelreuma voi merkittävästi vaikuttaa elämänlaatuun, etenkin hoitamattomana. Tulehdus voi aiheuttaa nivelten pysyviä vaurioita, toimintakyvyn heikkenemistä ja kroonista kipua. Lisäksi sairauteen liittyvä väsymys voi hankaloittaa arkea. Varhainen diagnosointi ja hoidon aloittaminen ovat olennaisia taudin etenemisen hidastamisessa ja nivelvaurioiden ehkäisyssä.
Nivelreumaa ei voida parantaa, mutta oikean hoidon avulla oireita voidaan tehokkaasti hallita ja taudin etenemistä hidastaa. Monilla potilailla on jaksoja, jolloin oireet lieventyvät merkittävästi (remissio), mutta sairaus voi uusiutua. Hoito ja säännölliset seurantakäynnit ovat avainasemassa potilaan toimintakyvyn ja elämänlaadun ylläpitämisessä.
Lisää juttujamme:
- IS: Juontaja Lauri Salovaara, 46, päivitti jo testamenttinsa – harkitsi rollaattoria
- Suomalaisten hampaita uhkaa nyt uusi ”kato”
- Lidlin jouluisessa tuotteessa outo maku – syytä selvitetään
- Tätä et tiennyt persiljasta – muutakin kuin koriste
- Suomesta on löytynyt muuntunutta poliovirusta – täältä löydös tehtiin