Syöpäsäätiö jakaa vuosittain avustuksia syöpään sairastuneiden lapsien perheille sekä tukea syöpäpotilaille, jotka ovat joutuneet haastavaan taloudelliseen tilanteeseen sairauden vuoksi. Avustushakemusten määrä on jatkuvasti lisääntynyt.
-Taloudellinen tukemme syöpäpotilaille on nelinkertaistunut viidessä vuodessa ja lapsiperheille osoitettu tuki on tuplaantunut. Avun tarve on selvästi kasvanut, toteaa Syöpäsäätiön talous- ja hallintojohtaja Raija Stjernvall.
Syöpäsäätiöltä sai avustusta 549 potilasta vuonna 2015 ja avustusten kokonaissumma oli 220 000 euroa. Lasten syöpärahastosta avustusta jaettiin 42 perheelle yhteensä 42 000 euroa.
Syöpäsäätiön juuri käynnistyneellä joulukeräyksellä kerätään varoja nimenomaan syöpäpotilaiden taloudelliseen tukemiseen. Syöpäpotilaat ja syöpään sairastuneen lapsen vanhemmat voivat hakea tukea sairaaloiden syöpäosastojen sosiaalityöntekijöiden kautta.
Pitkä sairausloma pienentää ansiotuloa
Syöpädiagnoosi heikentää turvallisuuden tunnetta ja lisää ahdinkoa toimeentulosta.
Potilaan ansiotulot putoavat, sillä syövän hoidot ovat yleensä pitkiä ja sairauslomat ovat usein puolesta vuodesta vuoteen. Useimmiten perheen menot ovat laskettu tulojen mukaan perhekoosta tai perheenjäsenten iästä riippumatta.
-Vaikka Suomessa kaikki syöpään sairastuneet voidaan hoitaa julkisin menoin, aiheuttavat syöpähoidot sairastuneelle kustannuksia, jotka voivat suistaa hänen taloutensa nurin, kertoo neuvontahoitaja Taina Häkkinen Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluista.
Huolimatta siitä, että asiakasmaksukatto on täyttynyt samoin kuin Kelan lääkekatto, voi sairastunut joutua hakemaan toimeentulotukea sairastuttuaan syöpään.
-Syöpä itsessään voi osoittautua parantumattomaksi, jolloin taloudellista tukea haetaan myös yhdessäoloon ja virkistäytymiseen perheen kanssa tai halutaan esimerkiksi tarjota perheen lapsille viimeinen yhteinen joulu, Häkkinen kuvaa.
Joka päivä yli 80 suomalaista saa syöpädiagnoosin. Syöpäsäätiön tavoitteena on, että yhä useampi syöpä voitaisiin ehkäistä tai parantaa ja että kukaan sairastunut ei jää yksin.
Onko aihe mielestäsi tärkeä? – JAA TÄMÄ JUTTU YSTÄVÄLLESI!