Tällä viikolla, 14.–20.10., vietetään Luustoviikkoa. Luustoviikon teemana on lasten ja nuorten luuston terveys.
– Haluamme muistuttaa, että luusto uusiutuu läpi elämän. Koska luustossa näkyy monet sairaudet sekä käytetyt lääkehoidot, voi myös osteoporoosiin sairastua jo nuorena. On tärkeää päästä irti ajatuksesta, että osteoporoosiin sairastuvat vain iäkkäämmät tai ainoastaan naiset. Vanhentuneen ajatusmallin vuoksi moni sairastunut ei saa tarvitsemaansa hoitoa, Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm huomauttaa.
Joskus osteoporoosin syy on osoitettavissa. Tällöin puhutaan sekundaarisesta osteoporoosista. Sekundaarisen osteoporoosin riskitekijöitä ovat muun muassa diabetes, tulehdukselliset suolistosairaudet, keliakia, munuaisten vajaatoiminta sekä tulehdukselliset reumasairaudet. Toisaalta esimerkiksi pitkäaikainen kortisonilääkitys lisää myös osteoporoosin riskiä. Lasten ja nuorten kohdalla osteoporoosi on usein juuri sekundaarinen.
Luuston terveyteen on tärkeää kiinnittää huomiota iästä riippumatta, ja omilla valinnoilla voikin vaikuttaa myös luuston kuntoon, Holm korostaa.
Tekojen ei tarvitse olla isoja, vaan jo pienillä arjen valinnoilla on merkitystä: luusto tarvitsee monipuolista ravintoa, riittävästi kalsiumia, D-vitamiinia ja proteiinia, sopivassa suhteessa lepoa ja unta sekä toki monipuolista liikuntaa.
Myös päihteet, kuten tupakka ja alkoholi, vaikuttavat luustoon. Tupakointi on aina haitallista myös luustolle, ja runsaasti käytettynä myös alkoholi on riski luuston terveydelle.