Koronaviruksen ympärillä pyörii paljon epämääräistä tietoa. Viime aikoina koronan ja eri lääkkeiden välisestä suhteesta on ollut liikenteessä kaikenlaisia väittämiä.
Fimean eli lääkealan turvallisuuskeskuksen ylilääkäri Maija Kaukonen on avannut asiaa Iltalehdelle.
Ibuprofeenin huonommuudesta parasetamoliin nähden on kirjoiteltu paljon koronan yhteydessä. Toinen on tulehduskipu-, jälkimmäinen pelkkä särkylääke.
– Ranskan lääkeviranomaiset ovat esittäneet, että tulehduskipulääkkeet (ibuprofeeni) pahentaisivat infektioita, mutta käytännössä asiaa on lähes mahdoton tutkia, Kaukonen sanoo Iltalehdelle.
Näyttöä ei Kaukosen mukaan ole.
Paljon on myös puhuttu kortisoni- ja sytostaattihoidon vaikutuksesta koronainfektioon.
Kaukosen mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että kroonisista vaivoista kärsivien potilaiden lääkityksiä täytyisi lähteä koronan takia muuttamaan, uutisoi Iltalehti.
Verenpainelääkkeiden on myös epäilty altistavan vakavalle tautimuodolle koronainfektiossa.
-Koska jotkut verenpainelääkkeet voivat muokata viruksen pääsyä soluun, niin epidemian alkuaikoina ajateltiin, että ne voisivat lisätä vaikeampien tautimuotojen riskiä, mutta tällaista ei ole havaittu, ylilääkäri Kaukonen summaa Iltalehdelle.
Viimeksi on uutisoitu, että protonipumpun estäjä -lääkettä närästykseen käyttävät potilaat olisivat alttiita päätymään hengityskonehoitoon. Tämäkin vaatii lääkärin mukaan tarkempia selvityksiä, hän sanoo Iltalehdessä.
Lue:
Ministeriö rajoittaa koronan vuoksi tuttujen lääkkeiden myyntiä tästä päivästä alkaen