Suomessa tapahtuu yli 10 000 aivotärähdystä joka vuosi. Vamman saaneista suurin osa paranee itsestään kahden viikon kuluessa, mutta noin 10–20 prosentilla oireet pitkittyvät. Moni näistä noin 2 000 ihmisestä jää ilman minkäänlaista hoitoa ja tukea.

Lievän aivovamman kuntoutus on verrattain uusi asia, sillä vielä joitain vuosia sitten ajateltiin, ettei aivotärähdyksille voida tehdä mitään. Nykyään tiedetään, että asianmukaisella kuntoutuksella potilas voi toipua täysin vaikeissakin tapauksissa.

Suomeen on perustettu nyt erityinen aivotärähdykseen erikoistunut klinikka. Sen tavoitteena onkin lisätä tätä tietoisuutta ja myös saada vakuutusyhtiöt korvaamaan hoitoa nykyistä enemmän.

-Olen ollut mukana kuntouttamassa useampaa ammattiurheilijaa, jolla ura olisi päättynyt ennenaikaiseen eläköitymiseen ilman oikeanlaista kuntoutusta. Näissä tapauksissa vakuutusyhtiön säästö on ollut satoja tuhansia euroja, toteaa Hyve Aivotärähdysklinikan toinen perustaja, kiropraktikko Niklas Tast.

Toinen kumppaneista on Timo Hänninen, joka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori kliinisen neurotraumatologian alalta.

Suurin ongelma Hännisen mukaan pitkittyneiden aivotärähdystapausten osalta on erittäin heikko hoitoon ohjautuvuus sekä selkeä ammattitaidon puute. Peruslääkäriä, kiropraktikkoa tai fysioterapeuttia ei ole koulutettu diagnosoimaan ja kuntouttamaan lieviä aivovammoja, joissa oireet ovat pitkittyneet.

-Suuren tai keskisuuren aivovamman saaneille löytyy paljon apua ja tukea kuntoutukseen, mutta lievissä aivovammoissa puhutaan niin pienistä muutoksista aivoissa, että esimerkiksi tavallisella magneettikuvauksella ei nähdä yleensä mitään muutoksia, Timo Hänninen sanoo.

Lievissä aivovammoissa onkin kyse enemmän aivojen toiminnallisesta ongelmasta kuin fyysisestä vammasta. Kun mitään konkreettista ei löydy, potilasta aletaan usein vähätellä ja hänen oireitaan epäillä. Lievän aivovamman saanut saattaa vaikuttaa päälle päin täysin normaalilta ja toimintakykyiseltä, mutta hän voi esimerkiksi väsyä huomattavasti normaalia nopeammin.

Aivotärähdysklinikan ideana on tarjota kokonaisvaltaista hoitoa, joka kattaa sekä psykologisen tuen että fyysisen kuntoutuksen.