Tv-yleisön hyvin tuntema Topi Borg nousi julkisuuteen Ylen Kirjolla-sarjasta. Nyt hän kertoo elämästään avoimemmin kuin koskaan aiemmin omaelämäkerrallisessa teoksessaan Normaaliusrodeo. Kirjassa hän kuvaa elämäänsä neuroepätyypillisenä.

Borg kirjoittaa olleensa vuosia masentunut, yksinäinen ja työelämän ulkopuolella, mutta salanneensa pahan olonsa läheisiltään. Ilta-Sanomien haastattelussa hän kertoo valehdelleensa jopa itselleen.

Hänen vanhempansa saivat tietää tilanteen vakavuudesta vasta luettuaan kirjan varhaisen käsikirjoitusversion. Borg kertoo viettäneensä pitkiä aikoja kotona, ilman säännöllistä rytmiä tai huolenpitoa itsestään.

-Katsoin vain animea päiväkausia, enkä välttämättä edes käynyt suihkussa, hän kuvailee.

Kirjassaan hän kertoo myös siitä, kuinka mainitsi työhakemuksissaan olevansa autisti – ja pohtii nyt, vaikuttiko se negatiivisesti hänen mahdollisuuksiinsa saada töitä. Borg oli pitkään pitkäaikaistyötön ja koki elämänsä pysähtyneeksi.

Yksinäisyyden ja mielenterveyden haasteiden ohella Normaaliusrodeo nostaa esiin rakenteellisia epäkohtia. Borg kritisoi koulumaailmassa toteutettavaa inkluusiota, jossa erityisoppilaat sijoitetaan tavallisiin luokkiin ilman riittäviä tukitoimia. Hän painottaa, että erityistuen merkitys on ratkaiseva lapsen kehitykselle.

Seksuaaliterveys on tärkeää – katsopa tänne jos uskallat!

Vaikka kirjan sävy on osin synkkä, sen loppu on toiveikas. Borg kertoo nyt olevansa onnellisempi kuin aiemmin: hänellä on vakituinen työpaikka kaupan hyllyttäjänä, ystäviä ja mahdollisuus vaikuttaa muiden autismikirjolla elävien elämään. Hän esiintyy nykyään myös puhujana ja kokee julkisuuden antaneen hänelle keinon tehdä hyvää.